Wedding

הכנות לחתונה – איך לארגן חתונה מוצלחת? המדריך המלא

הכל לקראת החתונה – מדריך לבני הזוג ולכל מי שמארגן חתונה

במאמר זה ניתן לכם בע"ה את כל המידע שאתם צריכים, מרגע שהחלטתם להתחתן, עד יום החופה, והשבוע שלאחריו גם כן. המדריך שלפניכם, הינו נוגע במהות ובצורה, כלומר בעצם העניין של הזוגיות והחתונה, וכן באופן שמתוך כך ניתן לבחור איך להפיק את הארוע הגדול, על כל פרטיו, והכל בנחת וביישוב הדעת.

למי מיועד המדריך?

לכל בני זוג שהחליטו להתחתן, ורוצים לדעת לקראת מה הם הולכים. להם, ולכל מי שלוקח חלק בארגון החתונה וכל אשר בה. אני כותב זאת, כי לפעמים מי שמנהל את החתונה הם ההורים (בפרט אם בני הזוג צעירים, או בחור ישיבה וכו') ואז עיקר המדריך פונה בעצם אליהם. אך בכל מקרה נכון הוא שבני הזוג יהיו מעורבים, לדעת מה עובר על ההורים שלהם, ואיך הם יכולים לעזור לאורך כל הזמן היקר הזה שבין ההחלטה לחתונה (ואחריה), וכל אחד מבני הזוג, יודע בעצמו כמה הוא רוצה ויכול וצריך להיות מעורב בהכנות ליום הגדול של חתונתו ושמחת ליבו.

בין ההחלטה לארוסין

אחרי שהחלטתם להתחתן בשעה טובה ומוצלחת, מסתמא שיתפתם את ההורים בכך, ששמחו בשמחתכם. מעכשיו יש לפניכם 3 או 4 ארועים:

  1. קדם אירוסין: וורט – 'דיבור' הכוונה שההורים של בני הזוג נפגשים, לשיחה נעימה, עדיף עם קצת אוכל "גדולה לגימה שמקרבת" להכיר זה את זה ולברך על המוגמר (שהרי המשפחות הולכות להתחבר דרך בני הזוג).

למנהג האשכנזים יש משמעות גם כלכלית למפגש זה: ההורים (ובמקרים מסוימים, גם בני הזוג, תלוי בגיל ובבשלותם הכלכלית) יושבים ומסכמים ביניהם, כמה כסף כל משפחה מביאה על מנת לעזור לבני הזוג הצעיר להתחתן כראוי, ולבנות את ביתם המשותף בשמחה. הספרדים מסכמים על התנאים הכספיים באירוסין בחתימה על "שטר שידוכין", כמו שנבאר:

  • אירוסין: באירוסין מזמנים את המשפחה הקרובה, ואת חברי החתן והכלה. המשפחות מסכמים ביניהם דברים עקרונים וכלכליים הקשורים לחתונה, והחברים והחברות באים לשמוח ולשמח. ו אוכלים סעודת מצווה של הודיה להשם על החסד שעשה אתכם, החתן אומר דברי תורה או שחבריו או\רבותיו אומרים דברי תורה מתובלים בדברי ברכה ושבח על החתן והכלה. שרים ביחד ורוקדים יש כאלו שיזמינו תקליטן, או חברים של החתן עם כשרון מוזיקלי וכלי נגינה.
  • חינה – בכמה עדות (בבל, מרוקו, תימן, לוב ועוד) נהגו הנשים לעשות "טקס חינה", על פי רוב בערב או שתיים לפני החתונה, בו הכלה הולכת למקווה, וחברותיה וקרובותיה מלווות אותה בשירים וברקודים. על פי הזוהר הקדוש, גם המלוות את הכלה למקווה זוכות לטהרה וקדושה עצומה עליהם. בבית שמים לבוש מתכת כבד ויקר ושמחים יחדו באהבה. יש כלות שמעדיפות לעשות את טקס החינה, כשמחה נשית עם קרובותיה וחברותיה, לאו דווקא ביום המקווה עצמו, אלא בזמן מסוים סמוך לחתונה.
  • החתונה עצמה! שהיא הפקה עצומה, שנרחיב עליה בהמשך בע"ה.

מה עושים באירוסין (מסיבת השידוכין)?

  1. לפני שמזמינים את כל החברים, צריך שיהיה זמן למשפחות לשבת ביניהם ולסכם כל מיני דברים חשובים לפני החתונה (בפרט אם הם לא עשו 'וורט' לפני כן). את החברים אפשר להזמין לשעתיים אחרי שהורים קבעו ביניהם.
  2. סעודת הארוסין צריכה להיות על לחם דווקא, כמו שאר סעודות של מצווה.
  3. נוהגים שהחתן קונה מתנה לכלה, והוריו מביאים לה אותה (כדי שלא להיכנס לחשש סבלונות- כלומר קידושין מוקדמים על ידי מתנה זו, במקום טבעת בזמן החופה). וכן שהכלה קונה לחתן מתנה לאוסין, והריה מביאים לו אותה. כדאי שהמתנה תהיה משהו שיבטא את החשיבות והאיכות המיוחדת שבקשר ביניכם.
  4. קביעת תאריך החתונה: במפגש זה, בעצם קובעים את תאריך החתונה. בהמשך נכתוב כל מיני עצות שיעזרו לבחור את התאריך המתאים.. באופן כללי, הדברים החשובים ביותר לקביעת התאריך הוא:
    1. וודאות שהכלה תספיק להתארגן לקראת החתונה, בפרט עם במפגש עם רופאת נשים, וכדורים שיוודאו שלא תהיה 'חופת נידה' ח"ו (ניתן ליצר קשר עם 'מכון פועה' המומחים בתחום).
    2. שהאנשים שחשוב לכם שיהיה בחופה – אכן יכולים להיות בתאריך זה. (למשל דוד שצריך להגיע מחו"ל, סבא שמתכנן ניתוח מסובך וכו', וכן – אם יש רב שאתם מאד מעוניינים שהוא זה שיסדר את הקידושין שלכם ויבוא לברך אתכם ביום חתונתכם, תוודאו שהוא פנוי באותו ערב).
    3. מומלץ שלא להרחיב את הזמן שבין הארוסין לחתונה, את עיקר הקשר והזוגיות בונים דווקא לאחרי ברית הנשואין ביניכם. בזמן שעד החתונה עיקר העיסוק הוא בעצם ההתכוננות וההפקה המשותפת של ארוע החתונה. רבי נחמן מברסלב התבטא שהזמן שבין הארוסין לחתונה הוא עלול להיות 'מבול של אש', של מחלוקות או נסיונות שבני הזוג עתידים להצטער עליהם.
    4. ניתן גם לקבוע טווח של תאריכים, ושהחתן והכלה יצאו למסע חיפושים לאחר הארוסין על מנת למצוא, אולם המתאים להם בטווח זמנים אלו.
    5. מבחינה כלכלית: חתונה בתחילת השבוע זולה יותר מחתונה בסוף שבוע. וככל שהחתונה יותר סמוכה לחודשי הקיץ – כך מחירה גם עולה, על פי המקובל בשוק האולמות.
  5. יש הנוהגים ששני הצדדים חותמים על שטר השידוכין שנביא בהמשך (כאמור, לאשכנזים, חלק זה מתרחש בעצם ב'וורט'). שטר השידוכין בעצם חותם את האפשרות לשינויים, בני הזוג מתחייבים שאכן הם הולכים לחתונה אחד עם השני (ובעצם מתחייבים לשלם 'קנס' על ביטול החתונה על ידי אחד הצדדים). וכן מסכמים ביניהם, מה וכמה כל אחד מהצדדים מביא, ומהי גובה סכום הכתובה (שעתיד החתן לחתום עליה ביום חתונתו).
  6. שתי האמהות (או נציגות המשפחות) שוברות צלחת למזל טוב. 'שבירת הצלחת' הינה מעין סגירה סופית שהקשר הולך לחתונה, והוא מנהג עתיק, שרבים כתבו עליו דברים גדולים (למשל רבי נחמן, בשתי מקומות בשיחות הר"ן).
  7. 7.      (לאחר מכן, שהחברים מגיעים) אוכלים סעודת מצווה של הודיה להשם על החסד שעשה אתכם, החתן אומר דברי תורה או שחבריו או\רבותיו אומרים דברי תורה מתובלים בדברי ברכה ושבח על החתן והכלה. שרים ביחד ורוקדים יש כאלו שיזמינו תקליטן, או חברים של החתן עם כשרון מוזיקלי וכלי נגינה.

שטר השידוכין (מהרב שמואל אליהו)

ממלאים אבי החתן והכלה את שטר השידוכין על פי התנאים שהסכימו בניהם בלי לחתום עליו עדין.
מקבלים קנין סודר על ההתחיבות הזאת מאבי החתן והחתן, מאבי הכלה והכלה, ואם ישנם ערבים, גם מהערבים.
אם ההורים לא נמצאים יכול להתחייב במקומם אדם אחר.
אחר כך חותמין על השטר כל המתחייבים.
נהגו שאבי הכלה נותן מתנות לחתן, ואם החתן נותנת מתנות לכלה.

נוסח השטר:
אור ליום _______ , _______ לחודש ________ שנת ________. בפנינו עדים חתומים מטה נעשו ונגמרו השידוכין של הבחור __________ בן ___________ יצ"ו עם הכלה כלילת יופי ויעלת חן ___________ בת ___________תבורך מנשים באהל.

על פי התנאים האלו שהתנו בניהם והם תנאים גמורים שרירים וקיימין כתנאי בני גד ובני ראובן ואלו הם: נתחייב החתן הנזכר מו"מ בחוב גמור ושלם ובקנין גמור ושלם במנא דכשר למיקני ביה כתקנת חז"ל שלא לשדך ושלא לקדש לשום בת ישראל כי אם לכלתו הנזכרת.

גם נתחייב בכל תנאי הכתובה כמנהג העיר.

מצד הכלה נתחייבה גם היא בחוב גמור ושלם ובקנין גמור ושלם במנא דכשר למיקני ביה כתקנת חז"ל שלא להשתדך ושלא להתקדש לשום בר ישראל כי אם לחתנה הנזכר לעיל.

התנאים שהתנו ונתחייבו בהם הם אלו:

מצד החתן _____________________________________________________________
מצד הכלה _________________________________________________
סכום הכתובה __________________________________________________

זמן החופה יהיה בעזרת ה' ב (ניתן לכתוב טווח תאריכים או חודש) ______
(זה מעין קנס כספי לצד שיבטל את החתונה לאחר האירוסין)
ומעתה ומעכשיו נתחייב החתן הנ"ל לכלתו בסך_________ חוב גמור ושלם לדעת חז"ל ולא יפטר מחוב זה כי אם אחר כניסתו לחופה עם כלתו הנזכרת וקיום כל התנאים הנזכרים בלתי שום שינוי כלל ועיקר.
וגם הכלה נתחיבה לחתנה הנזכר בסך _____________ חוב גמור ושלם לדעת חז"ל ולא תפטר מחוב זה כי אם אחר כניסתה לחופה עם חתנה הנזכר וקיום כל התנאים הנזכרים בלתי שום שינוי כלל ועיקר.

אנחנו ערבים על כל הנ"ל

חתימת החתן _______________

חתימת הכלה _______________


חתימת אב החתן או נציגו _______________

חתימת אב הכלה או נציגו _______________

(חתימת ערבים)
אנחנו ערבים על כל הנ"ל

מצד החתן _______________

מצד הכלה _______________

(חתימת העדים על השטר):
כל זה נכתב ונחתם בפנינו עדים חתומים מטה:

_______________

_______________

קרא עוד...  מה מביאים לשבעה

א. התחלה נפלאה לחיים משותפים נפלאים עוד יותר!

מזל טוב! לאחר תקופה בה הכרתם אחד את השני החלטתם להתחתן ולמסד את הקשר ביניכם בברית הנשואין של עם ישראל. מסתמא ההתרגשות רבה והאורות גבוהים… ממליץ לכם לקרוא את המאמר הזה בנחת, אפשר גם ביחד, ומתוך כך לצאת למסע משותף רגוע, משמח, ובעיקר מחבר ביניכם.

הדבר הראשון והעיקרי ביותר שהולך ומתקרב הוא החתונה שלכם, שלאחריה תהפכו משני רווקים לזוג אחד, החיים ביחד בכל זמן ומצב. עניין זה הוא העיקרי, ביום החתונה בעצם נעשה איחוד הנשמות, [וביחד עימו איחוד משפחות והכנה לקראת הנשמות החדשות שעתידות לצאת מחיבור זה]. חז"ל אמרו "איש ואשה: זכו – שכינה ביניהם, לא זכו – אש אוכלתם". כלומר שאיכות חיי הזוגיות תלוי בזכות (אות זין בפתח, כף דגושה) בני הזוג: אם הרצון שלהם טוב וטהור, ועובדים על מידותיהם לראות אחד את השני ולהתנהג באהבה סבלנות ועין טובה – אז אלקים שם השראה אלקית-שכינה בתוך הבית, ואז נאמר "בל מקום אשר אזכיר את שמי (כלומר שתשרה שכינתי) אבוא אליך וברכתיך" ולא תצטרכו ירח דבש כדי להרגיש גן עדן ביניכם, באופן שהאהבה שאתם מרגישים עכשיו לקראת החתונה, היא רק הקצה התחתון, וממנו עוד תעלה האהבה לאיכות אשר לא תוכלו לדמיין, ומשני אנשים אוהבים תהפכו להיות אח"ד (=13=אהב"ה) ממש, ברצון, בהרגשת הלב, ואפילו בתקשורת מחשבתית.

בגלל שהחיבור הזוגי הוא דבר כל כך חשוב, צריך לדעת ש"הכל הולך אחר ההתחלה", ולכן תקנו לנו חז"ל את הטקס הקדוש הזה הנקרא 'חתונה' שבו מתגלה איך אלקים "מקדש עמו ישראל על ידי חופה וקידושין", החופה והקידושין (בהמשך נסביר מה ההבדל ביניהם), הם המקום שבו מתגלה הקדושה המיוחדת של עם ישראל, שמשתיתים את כל חיי המשפחה, וההמשכיות הבין-דורית על אמונה וקדושה וחיבור להקב"ה.

לכן, כשאנו באים לארגן את החתונה, צריך לזכור מה העיקר: שהקב"ה יהיה בחתונה וייתן את ברכתו לבני הזוג לכל חייהם המשותפים. כדי שתהיה 'שכינה' בחתונה, צריך מצד אחד להתחתן כפי רצון הבורא, כלומר בצניעות וכשרות. ומצד שני, צריך לשים לב שאף אחד מבני המשפחה (בפרט הקרובים) לא נפגע מכם באיזה אופן. וצריך חכמת לב, ועצת החכמים, כדי לדעת איך לאזן ולהכיל את שני הדברים הללו גם יחד, ועל ידי כך לזכות לחתונה קדושה, ולפתיחה נפלאה לחיי נפלאים עוד יותר!

החלטה משותפת להפקה משותפת

הדבר השני שיש בערב זה, שהוא בעצם ההופעה המעשית של חיבור הנשמות העצום וההיסטורי שמתרחש בחופה, היא בעצם 'הפקת ענק' של אירוע החתונה. מי שאינו מפיק במקצועו או מטבעו, עלול קצת להתבלבל מרוב הפרטים והעליות וכל מה שביניהם. באופן כללי לחץ, מתח, עצבים וכל מה שקשור למושגים אלו אינו עושה כל כך טוב בקשר בין בני זוג. ולכן דבר ראשון אני מציע לקבל החלטה משותפת: לארגן את הפקת החתונה בצורה משותפת, עם הרבה הידברות וסבלנות. בעצם יש כאן עוד 'זמן איכות' שבו תוכלו להכיר אחד את השני: אלו חלומות ורצונות יש לבן הזוג לי? איך הוא בשטח בעולם המעשה? ואיך אנו מצליחים ביחד לחבר בין הרצוי והמצוי ולהישאר באהבה ואחדות.

בלי ספק, שזוג שניגש כך למשימה הגדולה של הפקת החתונה, יכול לקבל כוחות והרבה אנרגיה לתחילת חייו המשותפים, בהם החלומות והאהבה האבסטרקטית נפגשת עם המציאות של חיים משותפים בבית אחד.

עיקרון זה נכון גם אם יהיה מישהו אחר שיעזור לכם להפיק את הארוע (כגון 'מפיק\ת ארועים, או קרוב משפחה), תמיד יהיו לכם נקודות שבהם תצטרכו לבחור על הספקטרום שבין החלום למציאות, בין הרצוי למצוי, ולגלות בזה את דעתכם ותכונות נפשכם. אך הצד השווה – שהכל צריך להיות מתוך אהבה כבוד ואחדות!

ב. תרשו לעצמכם לחלום

לפני אתם באים לבחור איזה אולם או גן אירועים אתם מחפשים, כדאי לכם לשבת ולהתבונן ביחד מה אתם באמת רוצים? מה באמת חשוב לכם שיהיה בלילה העצום הזה שבו נשמותיכם הולכות להתאחד בברית הנישואין?

חפשו את הערכים המשותפים שעליהם אתם בונים את הבית. כגון קדושה, אהבה, שמחה, צניעות, תורה, פריחה, חסידות וכן הלאה. לאחר שרשמתם לכם רשימת איכיויות כאלו, תחשבו איך דברים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בחתונה שלכם (לדוגמא: משיהו מסוים שיסדר את הקידושין, תזמורת מסוימת, מקום ייחודי בחוץ\בפנים, וכו'). ניתן לסדר את הערכים על פי סדר החשיבות, ומשם להמשיך הלאה, כשאתם בוחרים מה העיקר ומה טפל, אצלכם בחתונה. (כמובן, שחלק מהערכים הוא כבוד להורים היקרים ולרצונם גם כן, והכל בשיקול הדעת ובשלום).

מה שבטוח: כל האיכויות שחלמתם שיהיו בחתונה שלכם: השמחה, האהבה, הקדושה וכיו"ב – כולם בוודאי יהיו שם בכל מקום שתבחרו, כי האולם הוא רק מקום, אבל החתונה עצמה – היא השמחה שלכם, של הנשמות המיוחדות שלכם, המתאחדות ומגלות אורם לכל מי שיזכה להיות שותף בארוע החתונה המתקרב.

מתוך הבנה שכזו, תבואו רגועים יותר, תחפשו אולם שיוכל להיות כלי ראוי להכיל את כל אותם איכויות מופלאות שיש ביניכם, ויהיה לכם קל יותר להכריע ולבחור מה אתם רוצים, ואיזה אולם מתאים לכם, כמובן שלא צריך להשתגע, כי העלות של האולם היא ההוצאה הגדולה לערב זה, וככל שתבחרו למעט בהוצאות האולם – כך תוכלו להרבות בהוצאות אחרות החשובות לכם גם כן.

ג. כמה כסף יש לכם להשקיע? בניית תקציב לחתונה (להורים היקרים, או לבני הזוג הבוגרים)

הפסקאות הבאות נועדו למי שהולך לשלם על החתונה. על פי רוב אלו ההורים היקרים של בני הזוג הצעיר, אך שכיח מאד בימינו שבני הזוג עצמם הם מספיק בוגרים ועצמאים כלכלית כדי לקחת חלק בהוצאות הארוע:

כאמור, אין צורך להוציא את כל הכסף שיש ועוד יהיה ברשותכם על החתונה, אין צורך לקום למחרת יום החתונה עם מינוס בבנק. אלא המטרה היא לדעת מה התקציב הכללי שלכם לקראת החתונה וחיי הנישואין, ומתוך כך תוכלו לבחור כמה כסף תרצו להשקיע בארוע החתונה עצמו, וכל מה שמסביב לו, כך שתוכלו להגיע לחתונה עצמה רגועים בלי שום לחץ ודאגות כלכליות, כי לא 'קפצתם מעל הפופיק' של עצמכם, אלא התנהלתם ביישוב הדעת ובנחת של השמחים בחלקם.

השלב הבא, בנחת ובשמחה, אתם ממשיכים לבדוק מה התקציב שלכם. בשביל זה צריכים לבדוק 3 דברים:

  1. כמה הון עצמי יש לכל אחד מבני הזוג (אם יש)? לאחר החתונה פותחים חשבון משותף, סגרו ביניכם את הפרטים על זה כבר עכשיו.
  • כמה ההורים של כל אחד יכולים ומוכנים לעזור? בשביל זה צריך פשוט לדבר עם ההורים גלויות, ניתן לעשות את זה ביחד עם שכל אחד ידבר מבני הזוג ידבר עם ההורים שלו.

בקהילות רבות, ההורים של בני הזוג סוגרים ביניהם 'ווארט' כלומר זכרון דברים כמה כל אחד מהצדדים מביא לבני הזוג.

  • לכסות את הארוע מהמתנות (לא מומלץ) – באופן כללי, החתונה היא לא עסק כלכלי, אלא מהלך רוחני חשוב כל כך עד שאנו שמחים להשקיע בו ממון רב. וכן, הטוב ביותר הוא שלא להיות בעלי חוב לחתונה בעצמה, כלומר לאחר שאתם יודעים כמה יש בכוחם ורצונכם להוציא על החתונה, אז להתנהל בצניעות ובשמחה בחלקכם זה, כי בלי ספק בכל מקרה האור של נשמתכם יתגלה בליל החופה, לא משנה איפה זה יהיה. (אלא אם כן, מקום שיש בו חיסרון מהותי, כגון שאין מזגן, אין כסאות וכיו"ב, אך על פי רוב זה לא כל כך מצוי…). באופן זה, כל המתנות מהארוע הולכים לבני הזוג, לעזור להם להתחיל את חייהם החדשים המשותפים. אם למרות כל זאת, אתם מתכוונים להתייחס לכסף שתקבלו במתנות כחלק מהתקציב לארוע המפואר שלכם, אז ניתן להעריך זאת על פי הצעדים הבאים:
    • לבדוק כמה מוזמנים יש לכם: פשוט מאד, פשוט תתנו להורים של כל אחד מבני הזוג לעשות רשימה מפורטת, וגם כל אחד מבני הזוג יעשה רשימה משלו. צרפו את ארבעת הרשימות (בדקו שאין מוזמנים כפולים) = מספר המוזמנים לארוע.
    • לחלק את המוזמנים לשלוש מעגלים: כל אחד מהמזמינים (כלומר בני הזוג, וההורים) צריך לחלק את המוזמנים לשלושה מעגלים (ניתן לרשום: א' ב' ג'):
  • המעגל הקרוב ביותר (משפחה קרובה וחברים טובים ממש),
  • המעגל הבינוני (מכרים וידידים),
  • המעגל החיצוני (שנפגשים רק בחתונות).
    • לאחר מכן, תנסו (כל אחד מהמזמינים) לשער כמה כל אחד מהמעגלים הללו ייתן בממוצע. למשל: המעגל הקרוב של האחים ייתן 500 ₪ לאדם (כלומר 1000 לזוג), המעגל השני של המכרים כ300 ₪ לאדם, והמעגל החיצון כ200 ₪ לאדם. (זה רק דוגמא, כל אחד איך שהוא מכיר את המוזמנים שלו מאירועים קודמים, ואיך שהוא מכיר את עצמו כמוזמן בארועיהם). כדאי לשער את הסכום לחומרא (כלומר אם אתה אומר "בין 200 ל300" אז תכתוב לעצמך: 200…)
    • תכפיל את מספר המוזמנים בכל מעגל, לפי הסכום ששיערת לאותו מעגל מוזמנים = הסכום המשוער שאתם עתידים לקבל בחתונה בע"ה.
    • דוגמא: 50 איש במעגל הראשון * 500 ₪ + 100 איש במעגל השני * 300 ₪ + 200 איש במעגל השלישי * 200 ₪ = 50*500 + 100*300 + 200 * 200 = 95000 ₪.
קרא עוד...  איך לבחור פסנתר?

לבחור במה להשקיע וכמה – לעשות סדר בראש

אחרי שאתם יודעים בדיוק כמה כסף יש לכם, אתם יכולים לבחור בעצמכם כמה כסף אתם רוצים להשקיע בערב המיוחד של החתונה, וכמה אתם רוצים לקחת אתכם ולבנות בו את ביתכם בנחת ובשמחה למטרה המשותפת עבורה החלטתם להתחתן.

פתחו קובץ אקסל חדש, ובו כתוב למעלה מה הסכום שאותו ייעדתם להוציא על החתונה. ורשמו הטור הימיני את הדברים שעליהם תצטרכו. יש לסדר את הדברים מהחשוב ביותר לזה שפחות חשוב כדי לדעת איך לתעדף את הדברים במסגרת התקציבית שבחרתם לעצמכם, כזה:

צרכיםמי הספק ומספר טלפוןכמות משוערתכמה זה עולה?הערותשילמנו?
מקום\אולם     
הרב מסדר הקידושין     
קייטרינג     
עיצוב הזמנות     
צלם\ת     
תזמורת\די ג'יי     
מפיק\מעצב ארועים     
מאפרת     
שמלת כלה     
בגדים לחתן     
אטרקציות     
מתנות לאורחים     
טיפים מזומן     

את אקסל הזה יש למלא בחודשים הקרובים, יש באקסל פונקציה לדעת את הסכום הכולל (סה"כ) כך שתוכלו להיות בטוחים ורגועים שאתם לא חורגים מהתקציב שקבעתם לעצמכם. כמובן שאם יש חלק מהדברים שהם לא עולים כסף (כגון רב מסדר קידושין לפעמים) או שההורים משלמים (כגון בגדים לחתן וכו') יש להשאיר ריק הטור של "כמה זה עולה". ובסופו של דבר, תוכלו ככה גם להיות רגועים שאכן שילמתם לכל מי שהשתמשתם בשירותיו.

ד. להחליט על תאריך ומקום החתונה

אז אתם יודעים כבר חלמתם על האור שאתם רוצים בחתונה שלכם, ואתם יודעים לעשות בירור בין עיקר לטפל, והבנתם מה התקציב שעומד לרשותכם, עכשיו צריך לסגור מתי בדיוק החתונה. בארוסין כבר קבעתם מהו הטווח של התאריכים (נגיד: בשבוע האחרון של שבט), ועכשיו, לפני שאתם סוגרים אולם תבדקו האם חשוב לכם על דמות מסוימת שתהיה בחתונה, כגון רב מסדר קידושין אתם מעריכים ואוהבים וחושבים שנוכחותו תמשיך קדושה לאירוע, או להקה או תקליטן שקריטי לכם שהוא זה שיעשה את האווירה השמחה בחתונה. תבדקו אם אותם אנשים אינם תפוסים בטווח התאריכים שקבעתם לעצמכם, והתאריכים שנשארו פנויים: בהם תחפשו אולם שמתאים לכם:

איך בוחרים אולם לארוע?

עכשיו צריכים להחליט איפה להתחתן? כשהמחיר של אולם\גן ארועים תלוי ב4 גורמים:

  1. מקום האולם – האם הוא במרכז או בפריפריה,
  2. זמן החתונה – האם הם בחודשי הקיץ או החורף, וכן באלו ימים בשבוע? ימי ראשון-שני ואחרי צהרים הם זולים יותר. אגב, גם תאריך קרוב יכול להיות זול יותר (כי האולם 'נתקע' באותו לילה בלי ארוע ויסכים להוריד מהמחיר)
  3. כמות המוזמנים – פשוט מאד, פשוט תתנו להורים של כל אחד מבני הזוג לעשות רשימה מפורטת, וגם כל אחד מבני הזוג יעשה רשימה משלו. צרפו את ארבעת הרשימות (בדקו שאין מוזמנים כפולים) = מספר המוזמנים לארוע.

העלות המשוערת תלויה בסוג הקייטרינג שתבחרו (אם האולם מאפשר להביא קייטרינג מבחוץ).

לאחר שאתם יודעים את שלושת הפרמטרים האלו, תוכלו לנסות לברר אצל חברים, או מהזיכרון שלכם, על אולמות או מקומות שיכולים להיות מתאימים. כיון שהמגוון הוא עצום, כדאי שלא להתפזר ליותר מ5 מקומות אופציונאלים, לבדוק מחירים, לעשות טעימות, ו…לבחור. עדיף לבחור מוקדם יותר ולהיות בראש שקט, מאשר לדחות את ההחלטה לזמנים מתקדמים יותר לתאריך החתונה עצמה. בעיקרון, עדיף לעשות עבודת חקר מוקדמת (באינטרנט ואצל מכרים) על כל מקום שאתם הולכים לבדוק, שאכן המקום מתאים לכם מבחינת התקציב והאופציות שהוא מציע. וכן לקבוע מראש פגישות חשובות עם הספקים ברצף, כדי שבסוף הפגישות הללו תוכלו לבחור אחד מכל מי שפגשתם. עוד משהו לגבי בחירת הספק: בסופו של דבר, הספקים הללו יהיו האנשים שיהיו סביבכם ביום המרגש ביותר בחיים שלכם, כדאי לבחור מישהו עם אישיות כזו שעושה לכם טוב על הלב והנשמה.

רשימת "מה צריך לעשות" לקראת החתונה עצמה

כדי להפוך את תהליך ארגון החתונה, למשהו נעים ושמח, אני ממליץ לעשות רשימה מסודרת של "מה צריך לעשות לקראת החתונה", ולמחוק בשמחה מה שאנו זוכים לסיים: כאמור, דבר ראשון אחרי האולם זה לסגור עם הלהקה\תקליטן ולתאם עם רב שאתם אוהבים ומעריכים. לאחר מכן תוכלו להשתמש ברשימה הבאה, כבר כתבנו שחשוב מאד שאתם סוגרים עם ספק כלשהו, שהאישיות שלו תהיה נעימה לכם, כי הולך להיות סביבכם ביום המרגש ביותר בחייכם:

שלב א – הכנות מקדימות לחתונה

  1. לערוך רשימת מוזמנים, כולל פרטי התקשרות. ומקום לסמן בצד "אישר הגעה"
  2. לבחור מפיק\ה או מעצב\ת ארועים – זה לא חובה, אתם יכולים להיות המפיקים של עצמכם אם אתם רוצים ולתאם עצמאית עם כל הספקים. לגבי מעצב, לכל אולם יש את המעצב שלו (שהוא גם מעצב פרטי באולם אחר), אם יש עיצוב שממש חשוב לכם להשקיע בו – יש אנשים ונשים שזו המומחיות שלהם, כולל גם שזירת פרחים ועיצובים מופלאים, באמת אין לדבר סוף, השאלה כמה אתם רוצים להשקיע בזה.
  3. חתימת חוזה עם בעל האולם
  4. לעשות 'טעימות' ב4-6 מקומות של קייטרינג
  5. לבחור קייטרינג אחד, ולסגור איתו חוזה לתאריך החתונה
  6. לדבר עם הרב שאתם רוצים שיסדר את הקידושין, או רבנים נוספים שיכובדו בברכות.
    1. לקחת טלפון של איש קשר (למלא באקסל שכתבנו למעלה) ולוודא שיש לו איך להגיע, ושעה מדויקת, ומה מבחינתו צריך להביא לחתונה.
  7. 7.       בחור צלמים – סטילס או וידיאו. ולסגור איתם חוזה
  8. לבחור להקה\תקליטן ולסגור איתו חוזה.
  9. כשבאים לחפש את הלהקה או התקליטן שייעשה את האווירה בחתונה, צריך לזכור שגם הקהל משפיע על התזמורת, וצריך שהקהל שלכם (מי שאתם רוצים שירקוד בחתונה) יצליח 'לזרום' עם הרוח של הלהקה. כך שכדאי להגדיר ללהקה מראש איזה סגנונות של שירים אתם רוצים.
  10. גם כאן, תבחרו מראש כמה אתם מוכנים ורוצים להשקיע על הלהקה (הסכום נע בין 1000 ל10000 ₪).
  11. לסכם מראש על מספר שעות עבודה, ועלות כל שעה נוספת.
  12. לבדוק תאימות בין הלהקה לאולם (סגירה סופית לכך תהיה בהמשך)
  13. לבחור אטרקציות מיוחדות שאתם רוצים לחתונה (ננחים, בר שוקולד וכו'), אם אתם רוצים.
  14. לבחור איזה מתנה, מזכרת נותנים לאורחים, ולסגור זאת עם הספק
  15. לכלה: לבחור את הדברים הבאים:
    1. שמלת כלה, או תופרת
    2. נעלי כלה
    3. תכשיטים
    4. מאפרת ומעצבת שיער ולסגור איתה ביום הארוע

קניות מיוחדות לקראת החתונה:

בגדים לחתן: לקנות בגדים ונעליים ליום החופה, ולשבוע שאחריו. לא לשכוח לקנות ציציות חדשות לכבוד החתונה והחיים החדשים המשותפים. אם משקיעים כל כך הרבה כסף על בגדים יפים, קל וחומר שצריך להשקיע (הרבה פחות כסף אבל עדיין) בקניית בגדי-מצווה חדשים, שמביעים את סדר העדיפיות שלך בחיים ועד כמה הקדושה ואהבת השם היא חלק בלתי נפרד מחיי האהבה וקדושה המשותפים שלכם כבני זוג.

טלית חדשה לחתן. כדאי לקנות טלית מהודרת שיברך עליה "שהחיינו" בחופה עצמה, ושתישאר איתו למשך ימים ושנים רבות. ממליץ מאד לקנות טלית חתנים מהודרת

לקנות כוס מהודרת לברכת הגפן מתחת לחופה: זכות וסגולה נהדרת לשפע וברכה, וישאיר לכם זיכרון מתוק בכל ליל שבת כשתקדשו על היין בביתכם המשותף.

לקנות פמוטים לשבת. הרבה נוהגים שההורים של אחד הצדדים קונים את הפמוטים. כדאי לקנות פמוטים מהודרים שאתם אוהבים, כי הם הולכים ללות אתכם שנים רבות מאד, ולהיות נכס שאולי תעבירו אפילו לנינים שלכם בע"ה בעיתו ובזמנו

שלב ב' – הכנות מתקדמות      

מתקדמים לקראת החתונה, כבר האולם והספקים סגורים לארוע. נשאר עוד:

  1. לעצב הזמנות ולשלוח בווטסאפ או בדואר לכל המוזמנים. אפשר להיעזר בקרובי משפחה וחברים שעשו אירוע לא מזמן, כדי לקבל מהם את הכתובות של כולם.
  2. לפתוח תיק ברבנות המקומית של עיר המגורים הכתובה בתעודת זהות שלכם.
    1. להוציא 'תעודת רווקות'
    2. אם אחד מבני הזוג עולה חדש, כדאי להגיע כמה שיותר מוקדם כדי שלא יהיו עיכובים לקראת החתונה.
  3. לכלה: לקבוע תור אצל רופאת הנשים:

חשוב מאד, גם כדי לבדוק שכל המערכת הפנימית תקינה לקראת חיי נישואין מלאים, וגם כדי למנוע מצב של 'חופת נידה' חס וחלילה, אלא תוכלי להיטהר בנחת לקראת החתונה.

על פי ההלכה, אם האשה רואה אפילו טיפה של דם היא צריכה לספור 7 ימים נקיים ולטבול ורק לאחר מכן תוכל להיות במגע עם בעלה.

קרא עוד...  מה אסור לכתוב על מצבה על פי ההלכה

ולכן חשוב מאד, מיד לאחר שקובעים תאריך לחתונה ללכת לרופאת נשים מומחית עם נסיון בתחום זה. אם המחזור שלך סדיר וקבוע, ההמלצה תהיה שהתאריך לחתונה יהיה כ20 יום לאחר תחילת המחזור. אולם אם המחזור לא קבוע, או שהתאריך אינו מתאים למחזור החודשי, יש היום כמה פתרונות פשוטים (כדורים לסידור המחזור או לדחיית הווסת המתקרב בכמה ימים. ניתן לפנות למכון פוע"ה שהם מומחים בתחום זה).

  • למצוא מדריכת כלות מוסמכת. בעיקרון הרבנות מחייבת כל כלה להגיע לחתונה עם אישור שנפגשה עם מדריכת כלות (יש ברבנות רשימת שמות של מדריכות כאלו), ואישור טבילה במקווה מבלנית (יש ברבנות רשימת מקוואות ובלניות).

עם כל ההתרגשות, זה זמן מצוין לשמוע עד כמה אלקים רוצה וחפץ בקשר ביניכם, ולהשרות שכינתו עליכם, ולתת ברכתו בבתיכם. ומהם ההדרכות והעצות של התורה הקדושה, לקשר זוגי פנימי, שהאהבה בו הולכת ומתעצמת ככל שעוברים השנים. אפשר להסתפק בהדרכה הלכתית, אך כדאי לנצל את המומנטום (אחרי החתונה זה יהיה  קצת יותר מביך) ולהבין את המשמעות הפנימית של ההלכות, ולהתחבר לגילוי הרצון האלוקי מהו המתכון לחיי משפחה שמחים ומלאים. (כיום, ניתן לחפש שעורים באינטרנט, אם מצאתם משהו או מישהי שמדברת אל ליבכם, ליצור עימה קשר שתעשה לך הדרכת כלות, או תפנה אותך למישהי דומה שעושה הדרכת כלות).

אגב, כדי להיות מתואמים, מומלץ גם לחתן לחפש איש תורה פנימי שיוכל להדריכו בנושא קדוש ועדין זה של חיי זוגיות בגוף ונפש המחוברים לרבונו של עולם.

  • טבעת נישואין! נהגו ישראל, על פי הקבלה, שהטבעת תהיה 'פשוטה' מחומר אחד ולא מורכבת (עם תוספת אבן או יהלום וכיו"ב). המנהג הפשוט הוא שהטבעת תהיה עגולה, ויש נוהגים עפ"י צדיקי זדיטשוב (ותיקוני זוהר), שהטבעת תהיה עגולה מבפנים ומרובעת מבחוץ, הרה"ק מזדיטשוב אמר שזו סגולה עצומה לפרי בטן בקלות בעיתו ובזמנו.

המנהג הרווח הוא לקנות טבעת מזהב, הן מצד החשיבות, והן מצד סימן טוב שהקשר לא יחליד ולא ירקיב לעולם. ויש שנהגו לקנות טבעת מכסף, שהוא מצד החסדים לעורר רחמים ואהבה בין בני הזוג לכל חייהם. וניתן לקנות טבעת מ'זהב לבן' כך שמרוויח את שני המעלות בבת אחת.

איפה כדאי להיות אחרי החתונה?

  1. יש שממליצים ללכת לחדר במלון או בצימר קרוב למקום האולם, כדי לאפשר לבני הזוג כמה שעות של שקט וזמן איכות ביניהם, מבלי צורך לארגן את הציוד שלהם.
    1. מומלץ (אם אפשר, והבית אינו רחוק מהאולם יותר מדי), להיות בלילה הראשון, שהוא מאד משמעותי עבור בני הזוג, והינו ההתחלה הטובה של חיים מלאי קדושה ואהבה ושמחה, דווקא להגיע לבית שלהם. כמובן שבשביל זה צריך לסדר את כל הדברים בבית לפני כן, כדי להיות פנויים לזמן איכות מיטבי. יש לכם מספיק זמן עד החתונה כדי לארגן כל מה שצריך בבית עבור כך, וגם לכך כתבנו לכם רשימה שתסייע לכם:

דברים שצריכים לארגן בבית, עוד לפני החתונה

אם אתם הולכים להשכיר בית, מומלץ לשלם שכירות כבר כחודש לפני החתונה, על מנת שתוכלו לארגן את הבית עם כל מה שצריך בו. עזרנו לכם עם רשימת ארגונים, תוכלו להדפיס ולעשות קו לאחר שסיימתם:

  1. שיפוצים ותיקונים – תעברו על הבית, תראו אם יש דברים שצריכים שיפוץ קל או תיקונים שתוכלו לעשות לפני המעבר של כל התכולה ושלכם לתוך הבית. במידת הצורך, תזמינו איש מקצוע שיעזור לכם. מומלץ לעשות רשימה "דברים שצריכים שיפוץ בבית" ולמחוק את מה שכבר סיימתם לטפל בו אחד אחרי השני.
  2. מוצרי יהדות: מלבד כל התכולה הרגילה של שולחן, תאורה, כסאות מיטות וספות. צריך לזכור שאתם זוכים להקים בית יהודי, בתפילה ואמונה שהשכינה והסיעתא דשמיא תהיה מורגשת בו בכל עת בשמחה ואהבה. זה הזמן לקנות כל מה שצריך להיות בכל בית יהודי:
    1. פלטה לשבת
    2. נטלות מהודרות – באופן כללי נטילת ידיים הינה סגולה לשפע כלכלי רב, כל הידור מצווה הינו זכות שגורמת להצלחה גשמית (לעומת שכר המצווה עצמה שהוא רק לעולם הבא). נטלות מהודרות ומעוצבות זה שילוב נפלא, ודרך מצוינת להתחיל את החיים המשופתים מתוך שפע וברכה בלי שום חיסרון ועצבות.
    3. מזוזות מהודרות עם בתי מזוזה מעוצבים ויפים לבית החדש. למרות שעל פי הלכה הדייר הקודם חייב להשאיר את המזוזות כשהוא עוזב. אבל אחרי כל כך הרבה השקה על דברי חול, אין ספק שכדאי להשקיע עוד קצת (יחסית לשאר ההוצאות, ממש קצת) כדי להיות בטוחים ורגועים שהמזוזה עצמה (שבכוחה לשמור על הבית והמתגוררים בו מכל פגע רע) היא כשרה ומהודרת, ולקנות קלף לתפילין מהודר, על פי מנהג אבותיו של החתן.

גם אם אתם סומכים על כשרותו המהודרת של הקלף שהדייר הקודם השאיר לכם (או שחבר של החתן הוא גם סופר סתם), כדאי מאד להשקיע ולקנות בית מזוזה מעוצב שמתאים לסגנון שלכם, ומבטא את החשיבות והאהבה שאתם רואים במצוות השם כחלק אינטרגלי מחיי הקדושה שאתם זוכים לבנות.

  • ספריה עם ספרי קודש: סידורים, חומשים, סיפורי צדיקים, ספרי הלכה ומחשבה בסיסיים, ספרי רבי נחמן מברסלב ועוד צדיקים. הספרים מכניסים אנרגיה חזקה של טהרה וקדושה לבית, בלי ספק. ומאפשר לכם בהמשך חייכם המשותפים להעמיק בשיחות נפש מתוך הספרים החכמים שבבית שלכם.
    • ברכת הבית: בבתים רבים יש "ברכת הבית" שהיא תפילה על שלום בית ואהבה בין בני הזוג, מעוצבת בצבעים עדינים, ועם כל מיני סימנים לסגולה והצלחה. הבן איש חי כתב שהאות ה' היא סגולה כנגד עין הרע. ויש שעשו על פי זה סימן של כף יד עם חמש אצבעות (חמסה-חמש) המכוון לעניין הזה, להזהיר שה' שומר על הבית ומברך אותו.

שלב ג' – הכנות ליום החתונה!!!

מתחילים להרגיש את המתח באוויר, אבל אתם יודעים כבר מה נדרש מכם, כך שאתם יכולים לעשות את זה בשמחה וביחד, כמו שעשיתם עד כה:

  1. לקבוע טעימות אחרונות עם הקייטרינג, ולבחור סופית את התפריט בארוע.
  2. לתאם פגישה עם הלהקה\די ג'יי ולקבוע מוזיקה, מה שצריך לסגור:
    1. תסכמו איתם מראש איזה שירים אתם רוצים שיהיו, ולא פחות חשוב – איזה שירים אתם ממש לא רוצים שיהיו בחתונה שלכם.
    2. להחליט איזה שיר לברכת כלה, ללווי החתן לחופה, לליווי הכלה לחופה, לשבע ברכות (כלומר בין הברכות), הניגון של 'אם אשכחך', ואם יש עוד שירים מיוחדים בחופה.
    3. אם תרצו כמה סגנונות שונים בחתונה (צעד תימני, או מנגינות פרסיות…) תבדקו שהם מבינים למה אתם מתכוונים ויכולים לבצע זאת כראוי (לפעמים אפילו על ידי פליי ליסט)
    4. אם יש מישהו מחברים שרוצה לעלות ולנגן משהו מיוחד ביחד עם הלהקה או בלעדיה, ולהשתמש בכלים שלה – כדאי לתאם זאת מראש. (ועיין לקמן מספר 4)
    5. כדאי למנות חבר אחד, עם טאקט וחוש קצב, שהוא יהיה היחידי מטעמכם שפונה ללהקה ומעדכן אותה במה שצריך במהלך החתונה.
    6. לעשות תיאום סופי בין הלהקה לאולם, שברור לכל אחד מהצדדים מה חלקו להצלחת הארוע, ואפשר גם מישהו מטעמכם שבודק שהכל בסדר ביניהם.
  3. עיצוב הארוע: לתאם פגישת פרטים אחרונים עם המעצב\ת של הארוע (אם יש), שתצייר בעיני רוחכם איך הולכת להיראות החתונה שלכם. כולל ה"כסא כלה" שעליה היא יושבת לפני שהחתן מגיע לכסות אותה. אם אתם מעצבים בעצמכם את הארוע, צריך לארגן את הפרחים לשולחנות וכל מה שקשור.
  4. ברכת כלה – מעין תפילה-ברכה שהכלה אומרת שהיא יושבת בכסא כלה, אפשר לבקש מאחת החברות הכשרוניות לעצב אותה לקראת החתונה.
  5. לחשוב על תכנית אומנתית או דברים אישיים, הן בחופה עצמה (כל מיני טקסטים שהחתן או הכלה כתבו, ונשמעים תוך כדי חופה) והן לאחר החופה (ריקודים של חברים של החתן, שיר של המשפחה, סרטון של השכנים וכו').
  6. להזמין זר לכלה. ואם אתם בעניין: לבדוק מי יכול או רוצה לקשט את הרכב של החתן-כלה.
  7. לבחור מלווים (נהגים) לחתן ולכלה ליום החופה, לבדוק שהם בעניין, ולסגור איתם. ולתכנן מראש איך אתם רוצים שיום החופה שלכם ייראה, לתכנן אותו לפני.
  8. אם אתם בעניין: לקנות אביזרים מיוחדים לרחבת הריקודים: כובעים, שרשראות פרחים, בלונים, ועוד כיו"ב.
  9. לכלה: לקבוע תסרוקת ואיפור ניסיון עם המאפרת, אם את רוצה. לנעול מדי פעם את נעלי החתונה כדי להתרגל אליהם. לוודא שיש הינומא.
  10. לקנות כתובה, אם אתם רוצים אפשר גם כתובה מעוצבת. (אגב, לפעמים הרב מסדר הקידושין מביא איתו כתובה, תשאלו אותו).
  11. לתאם עם עדים – שני העדים של הכתובה והחתונה צריכים להיות כאלו שאינם קרובי משפחה מדרגה ראשונה, לא שלכם ולא אחד של השני. שומרי מצוות, בפרט בהלכות צניעות (שמירת נגיעה ועיניים).
  12. קריין לחופה – יכול להיות משהו מהמשפחה או חברים, כזה שמתאים לסגנון של החופה שאתם רוצים שיהיה לכם.
  13. לקנות מתנה מפרגנת להורים: מתנה שתוכלו לתת להם לפני שאתם יוצאים לאולם ביום החתונה עצמו. שתבטא את הכרת הטוב שלכם כלפי כל מה שהם עשו בשבילכם כל ימי חייכם, ובפרט בעזרה בארגון החתונה עצמה.
  14. מי מגיע? לבדוק אישורי הגעה עם האורחים (אפשר בווטסאפ), ולכתוב לעצמכם את מי שאכן מגיע לארוע.
  15. סידור השולחנות: לארגן את סידור השולחנות בארוע, מי יושב לד מי. לבדוק אם האולם שיהיה מי שיושיב את האנשים במקום שלהם. ולכתוב פתקי הושבה לכל אחד מהמוזמנים.
  16. להכין שלטי הכוונה לארוע (אם צריך).
  17. קנו כוס שבירה לקראת החופה, או לבדוק אם מקבלים כוס כזו מהאולם.

שיהיה הרבה מזל טוב, הכנות נעימות ומשמחות, חופה מאירה וקדושה, וחיים מלאי אור אהבה ושמחה, ובנים ובנות נשמות טהורות וקדושות שימלאו את בתיכם בכל טוב.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן