chair

השתלת שיניים ביום אחד – איך אפשר?

כל מי שאינו מרוצה מהמראה או המצב של הפה שלו, היה רוצה ללחוץ על כפתור קסמים – ובין רגע למצוא את עצמו עם מערכת שיניים חדשה ונפלאה. וכל זה ביום אחד ובלי כאבים. הפנטזיה הזו היא המצע שעליה גדלים כל מיני פרסומים שונים של "השתלת שיניים ביום אחד" עבור כל מי שרוצה או צריך השתלת שיניים.

בין כך ובין כך, אנו כמטופלים דווקא יכולים להרוויח מכך, כי הרצון לפתרונות מהירים וטובים של השתלות שיניים, גורמת לתחרות והשקעה של משאבים רבים במחקר ופיתוח וגם מציאת פתרונות מתקדמים. כך שאנחנו כמטופלים וצרכנים, צריכים לבדוק אם האפשרויות החדשות של השתלת שיניים ביום אחד מתאימה לנו או שחלילה עלולה להזיק לנו. לכן נעשה קצת סדר בנושא:

מה קורה היום? השיטה הקונבנציונאלית הרגילה – חצי שנה של המתנה לפחות

רוב ככל השתלות השיניים בארץ ובעולם נעשות בצורה הקלאסית רב שלבית. העיקרון המנחה הוא שעדיף לעשות את ההליך הכירורגי בצורה איטית אבל בטוחה. השיטה הזו אכן מוכיחה את עצמה כמצוינת עם למעלה מ95% הצלחה, ונסיון עשיר של רובם המכריע של המטופלים שעשו השתלת שיניים בחייהם.

השיטה הזו מקבילה להשתלות של כירורגיה אורתופדית: בשלב הראשון מחדירים ללסת שתל מטיטניום שמוטמן מתחת לחניכיים, ההשתלה נעשית כהליך כירורגי (=ניתוח) עם הרדמה מקומית במרפאה. בסיומה יש להמתין כחצי שנה עד לחיבור ביולוגי הדוק בין תאי העצם לבין המתכת של השתל (התהליך נקרא  "אוסאואינטגרציה") – ההמתנה של שישה חודשים עד לקליטת השתל בעצם, היא זו שגורמת לכך שזו לא תהיה "השתלת שיניים ביום אחד" כמובן, אך מצד שני – המתנה זו היא שגורמת לאחוזי ההצלחה הגבוהים של השתלת שיניים בצורה זו.

קרא עוד...  ויזה לארצות הברית: המדריך המלא להוצאת ויזה לארה"ב

בתקופת המתנה זו, בעצם המטופל נשאר ללא שן, ולכן ממליצים לו על  שן זמנית לתקופה זו, השן הזמנית לעיתים אינו נוחה כל כך למטופל, שייאלץ להמתין בסבלנות עד סוף התקופה ההטמעה של השתל בחניכיים. לאחר תקופת ההמתנה הזו, חשיפת השתלים וקבלת ה'כתר' – השן הקבועה המותאמת בגוון ובצורה למערכת השיניים הטבעית שלו, המטופל יוכל ליהנות מהשתלה מוצלחת, ללא סיבוכים, דלקות או כאבים.

לעיתים, אי אפשר להחדיר את השתל הדנטלי לחניכיים, בגלל שהם אינם מספיקות חזקות או שמרקם העצם אינו צפוף דיו. במקרה שכזה ייאלץ הרופא לבצע "השתלת חניכיים" כלומר השתלת רקמה רכה או מערכת מתכתית, שעליה יהיה ניתן לבצע את ההשתלה עצמה. גם תהליך זה לוקח זמן של איחוי והמתנה שהכרחי להצלחת המשך תהליך השתלת השיניים.

לסיכום: השתלת שיניים קונבנציונלית היא נעשית "לאט אבל בטוח", והמטופל צריך להתכונן לכך שייאלץ להתאזר בסבלנות, ולעיתים אף בחוסר נוחות מסוים למשך כמה חודשים.

אז מה עם "השתלת שיניים ביום אחד"?

חברות המחקר מנסות למצוא דרך להשתלת שיניים מהירה יותר באיכות לא פחותה, ואכן בעקבות התפתחות מדעית וטכנולוגית, ניתן כיום לייצר את השתל בצורה משודרגת (מחוספסת) שתזרז את תהליך ההתחברות שבין העצם לשתל. התוצאות טובות ובמטיחות, אלא שעדיין יש מכשולים ואתגרים סביב נושאים מסויימים, בפרט הצורך למנוע זיהומים סביב השתלים הנקלטים.

השיטה נקראת "העמסה מיידית", כלומר באופן מיידי מעמיסים על השתל הדנטלי את השן (הכתר) הזמנית. כך שבסיום הטיפול ניתן לצאת עם שיניים מלאכותיות ללא תקופת המתנה כלל! אחוזי ההצלחה של "ההעמסה המיידית" הם גבוהים (60-80%) אך עדיין נמוכים מאחוזי ההצלחה הגבוהים (95%) של השיטה הקונבנציונאלית.

מי יכול לעשות השתלת שיניים ביום אחד? מהם התנאים לכך?

הדבר החשוב ביותר לדעת למי שמחליט ללכת על כיוון זה של "העמסה מידיית", היא שלא כל אחד יכול לעשות השתלת שיניים שכזו, אלא רק מי שעומד בתנאים הבאים, כיון שמדובר על תהליך מורכב כירורגי היוצר לחץ על הלסת.

  1. נפח וגובה עצם לסת – על מנת לבצע את ההשתלה ביום אחד, יש צורך בנפח של מבנה לסת רחב מספיק כדי להכניס לתוכו את השתל. וכן לגובה עצם שיוכל להכיל את אורך השתל המיוחד לשיטה זו. פעמים רבות הצורך בהשתלה נובע בגלל דלקות חוזרות ונשנות שהחלישו מאד את העצם עד כדי כך שלא תוכל לעמוד בעומס של השתלת שיניים ביום אחד. כמו כן, מטופל שמועמד להשתלות שיניים או הרמת סינוס – לא מתאים לסוג זה של השתלת שיניים.
  2. איכות וצפיפות העצם – בצילום CT ניתן להעריך האם העצם מספיק איכותית וצפופה כדי להכיל העמסה מיידית.יש לא מעט מטופלים מבוגרים הסובלים מאוסטאופורוזיס (דלילות בצפיפות העצם)  – והם אינם מתאימים לסוג זה של השתלה.
  3. חריקת שיניים ומנשך בריא – כ8%-31% מהציבור סובל מ'חריקת שיניים' בזמן עירות או בזמן השינה, השחיקה המוגברת של השיניים זו בזו,  או סגירה מוגברת של הלסת – גרומים ללחץ גדול מדי על השתל, ולכן מי שסובל מחריקת שיניים לא יוכל לעשות השתלת שיניים באופן של זה "העמסה מיידית". כמו כן יש צורך שהפה ייסגר באופן מאוזן (מנשך וסגר פה מאוזן).
  4. העדרות גורמי סיכון  – ישנם גורמי סיכון שעלולים לגרום לזיהום המקום – כגון עישון, או קושי בתהליך ריפוי הפצעים – כגון סכרת או מחלות דם שונות.
  5. כירוגיה ושיקום בבת אחת – כיון שמדובר על תהליך כירורגי (השתלת השתל) ושיקום (בניית מבנה זמני של שן מלאכותית) באותו טיפול ברגע אחד, ולא בתנאי מעבדה, ייתכן שנצטרך להתפשר קצת על מראה המבנה, כפי מה שהתנאים מאפשרים.
קרא עוד...  Eset Antivirus סקירה כללית

סיכום: השתלת שיניים ביום אחד אפשרי אבל רק למי שמתאים

לסיכום, בניגוד להשתלת שיניים קונבנציונליות שמתאימה כמעט לכל מטופל, השתלת שיניים ביום אחד מורכבת יותר, ומתאימה רק למי שעומד בתנאים המתאימים. אנחנו ממליצים לכם להיפגש עם רופא שיניים מומחה על מנת להתייעץ איתו ולבדוק האם "השתלת שיניים ביום אחד" מתאימה לכם.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן