ט"ו בשבט ללא תולעים - הרב משה ויא שליט"א
על פי ספרי הרב משה ויא שליט"א "בדיקת המזון כהלכה"
.1 פירות נקיים לא חייבים בדיקה מתולעים
אבטיח
אבוקדו
אגוז אורן (צנובר)
אגוז ברזיל
אגוז מקדמיה
אגוז פקאן בקליפה
אגס אננס בשימורים
אתרוג מסוכר
בננה
בננה צ'יפס
דובדבנים מיובשים ללא חרצנים (תוצרת ארה”ב בלבד)
חבושים (תוצרת חו”ל - צהוב חלק)
חמוציות
לדר (באריזה סגורה)
מלון עגול
מנגו
פאפאיה מחו"ל (טרי, בשימורים ומיובש)
פסיפלורה
פקאן מסוכר "(פקאן סיני)"
קוקוס (שלם וטחון)
קרמבולה (לשטוף היטב)
שזיפים מיובשים
שימורי אפרסקים
שימורי משמש
תפוז סיני מסוכר
תפוח עץ (גם מיובש)
.2 פירות שלעיתים נגועים טעונים בדיקה מתולעים
בעת הקילוף בודקים אם מצויים "קורי משי," פירורים כהים או זחלים בקליפה או על האגוז, ואם האגוז או השקד נראה מכורסם. |
בקליפתם הקשה אגוזים ושקדים
(אגוז מלך, בונדוק) |
בודקים אותם משני צידיהם. אגוז בו נמצאו "קורי משי," סימני כרסום או נקב, חוצים ובודקים אותו מבפנים. אם נמצאה נגיעות פנימית
ודאית, יש לחצות ולבדוק את כולם מבפנים (גם אם לא נמצאה נגיעות, טוב לחצות כ10%- ולבדוק בפנים.) |
ושקדים קלופים אגוזי בונדוק קלופים |
בודקים משני צידי האגוזים אם יש "קורי משי," תולעים או פירורים עגולים. | אגוזי פקאן קלופים |
מנערים בתוך מסננת בעלת חורים גדולים על גבי משטח לבן ובודקים אם יש חרקים או תולעים בנשורת. בודקים את כל האגוזים משני
צידיהם, ובפרט בקפלים, אם יש "קורי משי," תולעים או סימני כרסום. |
אגוזי מלך קלופים |
מנערים בתוך מסננת רשת (מסננת אורז) על גבי משטח לבן ובודקים אם יש חרקים קטנים בנשורת. שופכים את הנותר במסננת על משטח
לבן ובודקים בין החתיכות. |
אגוזים ושקדים
קצוצים |
בודקים את כל האגוזים מבחוץ. אגוז מכורסם או מנוקב, חוצים ובודקים אותו בין שני החצאים. אם נמצאה נגיעות פנימית ודאית, יש לחצות את כולם.
(מעט פירורים חומים דקים בין החצאים הם שאריות הקליפה ולא נגיעות.) [גם אם לא נמצאה נגיעות, טוב לחצות כ10%- ולבדוק בין שני החצאים.] |
אגוז קשיו |
קפואות (מלית🙂 רצוי לטחון בבלנדר.
טריות: משרים את האוכמניות במים עם מעט סבון נוזלי. מעבירים למסננת בעלת נקבים גדולים, שוטפים היטב במים זורמים וחוזרים על ההשריה והשטיפה שלוש פעמים ורצוי לטחון היטב. מיובשות: קשה לבודקם. לרכוש רק את המשווקות תחת כשרות מהודרת. |
אוכמניות |
לקלף ולשטוף. לפרוס לפלחים ולבדוק אם מצויות רימות לבנות. | אנונה |
טרי: לקלף ולהסיר את כל החללים החומים המצויים תחת הקליפה.
מיובש עם סוכר: להתבונן משני הצדדים אם נדבק עליו זבובון או חרק. מיובש טבעי: לשבור לכמה חתיכות ולהתבונן היטב אם מצוי זחל או פירורים כהים עגולים בחללים הקטנים שבבשר הפרי. |
אננס |
להוריד את ה"עלה" (שסביב העוקץ) ולשטוף היטב. אם הפרי רך מהרגיל, לבדוק מבפנים. אם מצוי כתם שחור על קליפת הפרי,
מקלפים באותו מקום ומתבוננים אם מצויות רימות לבנות בפרי. (נקודות שחורות קטנות בבשר הפרי אינן מהוות סימן לנגיעות.) |
אפרסמון |
לחתוך פרוסות לרוחב הפרי, ולהתבונן היטב בכל פרוסה משני צידיה.
אזור זה ולהתבונן אם מצויות צבע התולעים כצבע הפרי (עם נקודה שחורה קטנה בראשן) וקשה לזהותן. שיטה חלופית: לקלף את הפרי ולהתבונן אם מצוי אזור ממוסמס בצבע כהה או נקב קטן. לחתוך תולעים בתוך הפרי. |
גויאבה |
מסוכרים (ללא חרצנים🙂 לחצות אחדים למדגם (כ)10%- ולבדוק אם יש תולעת. אם נמצאה נגיעות, יש לחצות את כולם ולבודקם מבפנים.
בסירופ: תוצרת אירופה: מתוקים - לפתוח כל אחד ולבדוק. חמוצים (כגון בהשגחת העה”ח) - בחזקת נקי. תוצרת ארה”ב: בחזקת נקיים. מיובשים עם החרצן (מצומקים🙂 בדיקתם קשה ועדיף לא להשתמש. מיובשים (ללא חרצן🙂 תוצרת ארה”ב בלבד. בחזקת נקיים. |
דובדבנים |
זיתים ירוקים: אם יש כתם חום, לחצות ולהתבונן אם מצויה מחילה בתוך הזית.
זיתים שחורים: יש לחצותם ולבודקם מבפנים אם מצויה מחילה או תולעת. טבעות זיתים (ירוקים או מושחרים🙂 לשטוח על צלחת וכדומה ולהתבונן אם מצויה מחילה או תולעת. |
זיתים |
להתבונן כנגד האור אם נצמד זבובון או נמלה. | לדר ללא אריזה |
פרי שלם: לחצות ולבדוק כנגד האור משני הצדדים.
פרי הנמכר חצוי: להשרות במים פושרים, לפתוח את הקפלים ולבדוק כנגד האור. |
משמש מיובש |
.1 מחלקים את האשכולות הצפופים לחלקים קטנים. משרים את הענבים במים עם מעט סבון נוזלי ושוטפים היטב במים זורמים.
רצוי לחזור על ההשריה והשטיפה שלוש פעמים. .2 מסתכלים על כל עינב. אם רואים כתם כהה החודר לתוך העינב, חותכים שם ובודקים אם יש תולעת בתוכו. |
ענבים |
לחצות ולבדוק מבפנים (אפשר לבדוק גם אחרי הבישול,) אם מצויה תולעת או פירורים כהים. | ערמונים |
פירות מיובשים: להתבונן משני הצדדים אם נצמד זבובון או חרק. רצוי לשטוף.
אגס, אפרסק, חבוש, מלון, מנגו וקיווי המשך |
לע"נ הר"ר אברהם חיים בן הר"ר יצחק ע"ה לע"נ מרת יראת קיילא חוה בת הר"ר חיים הכהן ע"ה לע”נ הרב אליעזר משה בן שלמה סאקס ע”ה
E-mail: [email protected] • [email protected] :ל”בדוא או 08- 9766653 ’בטל להשיג ניתן .לשנותו מבלי הרבים לזיכוי זה דף ולהפיץ לשכפל מותר
פנים הפרי בחזקת נקי.
לעיתים רחוקות מצויות כנימות לבנות או חומות על קליפת הפרי. יש להזהר שלא תעבורנה לפרי בעת הקילוף, או לשטוף את הפרי המקולף. |
קיווי |
להתבונן אם מצוי נקב בקליפה. בעת פירוק הגרגרים יש להתבונן אם מצויות רימות לבנות קטנות או תולעת חומה בין הגרגרים. | רימון |
לפתוח ולבדוק את ה”כתר” שבתחתית הפרי, אליו עלולים לחדור חרקים קטנים. | שסק |
ראה אגוזים. | שקדים |
תמר לח (קפוא) בדרך כלל נקי, טוב לחצותו ולבודקו. | |
לחצות בסכין, להוציא את הגלעין ולבדוק משני הצדדים כנגד האור (לחפש חרק כהה בגודל 2-3 מ"מ או תולעת בד"כ מתה ומיובשת.) | תמר רגיל (מיובש) |
תחדורנה לפרי, וכן שלא תעבורנה נגיעות חיצונית: מצויה בכל פירות ההדר בקליפה - לשפשף במברשת קשה או בכרית מתכת '(ננס)' עם נוזל על הקליפה מצויות כנימות בצבע חום או אפור כהה. בזמן הקילוף והחיתוך יש להזהר שהכנימות לא מהיד לפרי וכד' או לשטוף את הפרי אחרי הקילוף. אם רוצים להשתמש
לניקוי כלים, לשטוף ולבדוק שלא נותרו כנימות. נגיעות פנימית: עלולה להימצא בתפוזים, קלמנטינות ואשכוליות עלול להיות נגוע ברימות זבוב הפירות, שהן תולעים בצבע לבן. נגיעות זו נדירה כאשר הפרדסים מטופלים היטב, בפרט בעונת החורף. פירות הפרי, ולבדוק אם יש חדירה של מעצים לא מטופלים כגון מגינה פרטית, או מערבים בשנת שמיטה וכן פירות בעונת הקיץ עלולים להיות נגועים יותר. א. בעת הקילוף, יש לעיין בצד הלבן של הקליפה אם ישנו כתם חום או אזור ממוסמס הנמשך לתוך פנים רימות במקום זה. ב. אם הפרי רך־ממוסמס או בעל צבע וריח משונה, יש לבדוק את פנים הפלחים. אם נמצא פרי נגוע, יש לבדוק היטב את כל הפירות מאותה קניה. מיץ הדרים - סחוט טבעי (ביתי או מקיוסק:) רצוי לסנן דרך מסננת צפופה לאחר הסחיטה. לחילופין, ניתן לנקות את הפירות בכרית מתכת ונוזל לניקוי כלים לפני הסחיטה, כדי למנוע חדירת כנימות למיץ. |
הדרים:
תפוז, קלמנטינה, אשכולית, פומלית לימון, אתרוג, פומלה, |
גרעיני דלעת: עם קליפה (לבנים:) בדרך כלל נקיים. אם הקליפה פגומה, יש לקלף ולבדוק.
קלופים (ירוקים:) לנער במסננת ירקות על גבי משטח לבן ולבדוק אם נפלו תולעים על המשטח. אם נמצאו תולעים, אין להשתמש. גרעיני אבטיח: לפתוח ולבדוק מדגם של כ.10%- אם נמצאה נגיעות, יש לפתוח ולבדוק את כולם. גרעיני חמניות: עם קליפה (שחורים:) צריך לקלף כל אחד ולבדוק. קלופים (אפור בהיר:) א. לנער במסננת של אורז על גבי משטח לבן ולהתבונן אם נשרו חרקים קטנים על המשטח. ב. לפזר את הגרעינים על משטח לבן ולבדוק ביניהם, אם נמצאו תולעים - אין להשתמש. בוטנים: לבדוק את כולם מבחוץ. בוטן בו נמצאו חורים, סימני כרסום או סימן של חדירת תולעת, חוצים ובודקים אם יש בו נגיעות פנימית. אם נמצאו סימני נגיעות פנימית ודאית, יש לחצות את כולם ולבדוק מבפנים. [גם אם לא נמצאה נגיעות, טוב לחצות כ10%- ולבדוק בפנים.] בסוף הקיץ ובסתיו דרושה תשומת לב מיוחדת. בוטנים טחונים: ראה אגוזים קצוצים. בוטנים מצופים (קבוקים, מצופים שוקולד וכדומה:) לפתוח כ,10%- אם נמצאה נגיעות - לפתוח את כולם. חוצים ובודקים אם יש בו נגיעות בוטנים בקליפתם הקשה: ראה אגוזים בקליפתם הקשה. כל הפיסטוקים ולבודקם מבפנים. [גם אם לא נמצאה נגיעות, טוב פיסטוקים: מקלפים ומתבוננים חיצונית אם יש “קורי משי” או זחלים. פיסטוק עליו נראו סימני נגיעות, פנימית. אם נמצאה נגיעות פנימית ודאית, יש לחצות את לחצות כ10%- ולבדוק בפנים.] |
פיצוחים |
.3 פירות הנגועים לעיתים קרובות בתולעים מוחזק כנגוע
חוצים את הפרי ובודקים אם מצוי זחל או מחילה עם פירורים כהים ומסירים את האזור הנגוע. | חבושים תוצרת הארץ |
לשטוף היטב, לשבור לחתיכות קטנות 2( ס"מ) ולבדוק אם מצויים פירורים, קורי משי או תולעים וחרקים. | חרובים |
נגוע וקשה לבודקו. יש להימנע מלאוכלו. | פטל |
עקב נגיעות רבה המצויה בצימוקים, כולל צימוקים מקליפורניה, מומלץ להשתמש בחמוציות, כתחליף יעיל לצימוקים.
במידה ורוצים להשתמש בצימוקים מיצור רגיל, יש עדיפות להשתמש בצימוקים שעברו בדיקות מדגמיות, כגון צימוקים שבהשגחת בד”ץ העדה החרדית, אותם יש לבדוק בדיקה יסודית כדלהלן: .1 להשרות את הצימוקים במים חמים במשך כרבע שעה לפחות. .2 לשפשף אותם היטב ביד ולהמתין דקה. .3 להעביר את המים העליונים לצלחת לבנה ולהתבונן אם מצויים תולעים או חרקים חומים במים. במידה ונתגלתה נגיעות, אין להשתמש היות והם עלולים להיות נגועים מבפנים. .4 אם לא נמצאה נגיעות - לשטוף היטב את הצימוקים תחת זרם מים חזק. צימוקים מיצור ביתי. ניתן להכין צימוקים נקיים בתנור ביתי. ראה הוראות בספר בדיקת המזון כהלכה ח”ב. |
צימוקים |
נגוע וקשה לבודקו. יש להימנע מלאוכלו. | תות עץ |
קיימת נגיעות כלל־עולמית של "טריפסים" קטנים המסתתרים בשקעים שעל התותים שאינם יורדים בשטיפות הרגילות ולכן מומלץ לאכול
תותים רק לאחר ניקויים באחד משני האופנים: אופן א: לחתוך בסכין את העלה הירוק עם כמ"מ מהפרי ולהסיר סדקים, חריצים עמוקים או איזורים פגומים. להשרות במים עם מעט סבון נוזלי למשך 3 דקות, לשפשף מעט בתוך המים, ולשטוף היטב (בכל פעם מעט תותים) תחת זרם מים חזק באופן שהמים יגיעו לכל חלקי הפרי. יש לחזור על הפעולה שלוש פעמים ולאחר מכן לטחון או לבשל. אופן ב: לקלף שכבה דקה מהפרי מכל צדדיו (כל השכבה החיצונית כולל חריצים עמוקים ומקום חיבור העלה) ולשוטפו היטב במים לאחר הקילוף. תות שדה מסוכר (מיובש עם סוכר:) בחזקת נקי, (ברכתו שהכל.) |
תות שדה |
מצויה בהם נגיעות גבוהה, ואין שיטה בטוחה לנקותם. | תותי גוג’י (גוג’י ברי - מוצר
בריאות, הנמכר בחנויות טבע) |
נגיעותן רבה ובדיקתן קשה ומורכבת.
אופן הבדיקה מבואר בספר "בדיקת המזון כהלכה." |
תאנים
(טריות ומיובשות) |
מענה לשאלות בטל' 02-5325588 בבוקר ובערב בשעה 11:00-12:00 וביום שישי משעה 2:00 עד חצי שעה לפני כניסת שבת.
ניתן להאזין לשיעורי הרב ויא שליט"א ב"קול הלשון" טל' 03-6171039
ספרי "בדיקת המזון כהלכה" ניתן להשיג בחנויות הספרים - עכשו גם באנגלית! • למשלוח בדואר: 02-5806612 • www.feldheim.com
נהנתם? יש לנו עוד תוכן משובח באתר
רוצים ללמוד דף יומי בגמרא? לחצו כאן ללימוד הדף היומי
רוצים ללמוד על פרשת השבוע? לחצו כאן לשיעורי תורה על הפרשה
רוצים ללמוד מתוך ספרי הקודש השונים אונליין? לחצו כאן לקריאת ספרי קודש
צריכים לשאול רב שאלות בהלכה או הנהגה? שאל את הרב שאלות בכל התחומים
רוצים להתפלל? תפילות חובה ורשות? לתפילות חובה, רשות וסגולות
רוצים לברך ברכת המזון? לקריאת ברכת המזון בנוסח עדות המזרח או אשכנז
נוסעים ממקום למקום? לחצו כאן כדי לקרוא תפילת הדרך או תפילה לטיסה