זכרון חורבן בית המקדש בהלכה - הרב מרדכי אליהו זצ"ל
"וַיִּפֹּל עַל צַוְּארֵי בִנְיָמִן אָחִיו וַיֵּבְךְּ וּבִנְיָמִן בָּכָה עַל צַוָּארָיו" (מ"ה, י"ד)
"'ויפול על צוארי בנימין אחיו ויבך' - על שני מקדשות שעתידין להיות בחלקו של בנימין וסופן ליחרב. 'ובנימין בכה על צואריו' - על משכן שילה שעתיד להיות בחלקו של יוסף וסופו ליחרב" (רש"י)
שאלה: כיצד נכון לזכור את חורבן בית המקדש?
תשובה:
בית המקדש זוכרים מתחילה.
התורה מספרת על המפגש בין יוסף לאחיו בנימין (מ"ה, י"ד): "ויפל על צוארי בנימן אחיו ויבך ובנימן בכה על צואריו", וחז"ל עמדו על משמעות הבכיות כמובא ברש"י. אם יקשה בעיניך: מה להם ליוסף ולבנימין לבכות על שני המקדשות שעתידין להחרב, והרי עוד יעברו מאות בשנים עד שייבנו בתי המקדשות, ועדיין כמה מאות עד שייחרבו, ולמה להם לבכות מעכשיו? אלא, התורה וחז"ל באו ללמדנו שכל דבר שבונים ומייסדים צריך לדאוג לו כבר מהתחלה, וכך נהגו גם יוסף ובנימין בענין המקדשות, הם רצו שלא יחרבו לעולם.
שיור אמה על אמה זכר לחורבן
חובת הזכירה של חורבן בית המקדש נקבעה בהלכה, ומתבטאת בכל שמחה שיש לאדם, ביום חופתו, בעריכת סעודתו, בביתו ועוד. ויש להבחין בין סימנים שעושים זכר למקדש, לבין סימנים שעושים כזכר לחורבן. מכלל הסימנים שעושים זכר לחורבן ישנה הלכה שאדם הבונה בית וסד את ביתו בסיד, חייב לשייר אמה על אמה ללא סיד (עיין שו"ע או"ח סי' תק"ס ס"א). ולא יסייד בצבע יפה ומקושט מסביב למקום שמשייר אמה על אמה כדי ליפותו, וכמו כן לא יכתוב במקום השיור (תהלים קל"ז, ה'): "אם אשכחך ירושלים" בצורה יפה וכדומה (עיין משנ"ב שם ס"ק ג').
שיור מול הפתח או במקום שרואים
מעיקר הדין השיור צריך להיות מול הפתח באופן שבכל פעם שנכנסים לבית רואים וזוכרים את החורבן. ואם אין לו מקום כנגד הפתח, כגון: שיש שם חלון וכדו' - ישייר אמה על אמה בכל מקום אחר ובלבד שיהיה בולט. וכבר כתב המשנ"ב (סי' תק"ס ס"ק ב'): שבזמנו לא נהגו בזה והוא תמה עליהם. ועיין לכה"ח (שם ס"ק י"א) שהביא משם מועד לכל חי (פלאגי', סי' יו"ד אות צ"ה) משם אביו "שכל שמשאירים אמה על אמה כדין אז אותו הבית נכון עד העולם וכל הדרים עליה", יעו"ש.
שוכר דירה כיצד ישייר
השוכר דירה, ורוצה לשייר אמה על אמה, יבקש רשות מבעל הדירה לגרד את הסיד או את הטיח, ואם יסכים הנה מה טוב. אך אם לא יסכים, יניח השוכר על הקיר בד (שק) בשיעור אמה על אמה, ויכתוב (תהלים קל"ז, ה'): "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני", ודי בכך. (מתוך "דברי מרדכי")
מתוך העלון "עטרת מרדכי"
שע"י בית תורה וחסד "עטרת מרדכי אליהו"
רחובות
08-9397933
נהנתם? יש לנו עוד תוכן משובח באתר
רוצים ללמוד דף יומי בגמרא? לחצו כאן ללימוד הדף היומי
רוצים ללמוד על פרשת השבוע? לחצו כאן לשיעורי תורה על הפרשה
רוצים ללמוד מתוך ספרי הקודש השונים אונליין? לחצו כאן לקריאת ספרי קודש
צריכים לשאול רב שאלות בהלכה או הנהגה? שאל את הרב שאלות בכל התחומים
רוצים להתפלל? תפילות חובה ורשות? לתפילות חובה, רשות וסגולות
רוצים לברך ברכת המזון? לקריאת ברכת המזון בנוסח עדות המזרח או אשכנז
נוסעים ממקום למקום? לחצו כאן כדי לקרוא תפילת הדרך או תפילה לטיסה