לקט יושר, חלק א (אורח חיים) ק״מ

א

[מרוצה לגמ"ח ומטריחו]. וזכורני שדרש שלא להטריחו יותר מדאי, שאם מטריחו לסוף אינו מרוצה. מסתמא לכל כ"ד דברים דרש דבר חידוש שלא כתב במיימוני כגון מרוצה לגמ"ח. ובערב יוהכ"פ עשה לו כפרה ולכל בני ביתו וגם להבחורים. והנשים מאושטריך היו נמנעות מליקח כפרות המקצרים הכנפים או הזנב, ולפי דעתי שמעתי טעם הקריבהו נא לפחתך. אבל הוא מתיר ליקח, ויקח התרנגול בידו, ויאמר אוילים מדרך פשעם עד לבני אדם, כמו שכתוב בתהלים במזמור הודו בסי' ק"ז ואמר זה חליפתך זה תמורתך זה תמורתך1 עי' רי"א צד ר"ע הערה א'. [ר"ת: חת"ך]. כשאמר (חליפותיך) חליפתך היה מחזיר התרנגול סביב ראש המתכפר. וכן עשה לתמורתך ולכפרתך, ואמר תרנגול זה ילך למיתה, והיה מספיק מעט ואמר, ואת תכנס לחיים טובים ולשלום. ואני הכותב אמר, ואני אכנס לחיים טובים ולשלום. וכזה הסדר עשה ג"פ ואמר, אם יש מלאך וגו', ואמר איני אומר כסדר הכתוב בספרים, אלא מנהג אבותיו בידיו, ואינו רוצה לשנותו. ולאשה אמר זאת (חליפותך) חליפתך כו', תרנגולת זאת היא תלך למיתה ואת תכנס [תכנסי] לחיים טובים ולשלום. וזכורני שסומך ידו על [ראש] התרנגול שלו סמוך לשחיטה. וזכורני שלקח תרנגול לבן לכפרה, אע"פ שדרש מה"ר מיישטרלן זצ"ל דאמרינן בגמרא בפ"ק דע"ז2 צ"ל כפרתך. תרנגול לבן הוא מדרכי האמורי. ומיד אח"כ שעשה כפרות הולך לבית החיים, והיה מסבב הקברים, והיה הולך מעט ואמר תפלתו כמו שכתבתי לעיל [בהלכות תענית] י' פעמים, משום די' ימי תשובה הוי לו לטורח לילך בכל יום לביה"ח3 י"ג ע"ב. ואמר4 אבל בער"ה היה הולך לביה"ח. על כל גדול וגדול ועל קרוביו תפלתו. ונטל עשב ומניח על מצבתו כדי שעשה מעשה לאמירה, [מצאתי מזה ברקנט פ' וירא ע"ש]. ואח"כ שלח לעניים צדקה, וגם בערב יוהכ"פ שלח להם צדקה.

ב

וזכורני ששמעתי מאחד מן הגדולים כשאי אפשר לעשות שלום בין איש לחברו בערב יוהכ"פ מ"מ זה היום יעשה שלום ביניהם. ומה שנוהגים לטבול בערב יוהכ"פ ג"פ, כן כתב בס' חסידים, וכן אמר לי. פעם אחת הטביל ג"פ אבל הוא עצמו אינו טובל רק פ"א, מסתמא מחמת חלשות שיש לו ל"ע. וזכורני שלא היה לובש בגופו ברצון ביוהכ"פ דבר שהיה בו מעשה עור, ומסתמא טעמו משום מעשה העגל. ואוי לעונות שלא שאלתי ממנו בחייו כל דבר ודבר, כי לא מנע ממני1 אמר. וראיה מכמה דברים ששאלתי לו. והי"ז יסלח לי ולכל ישראל.

ג

וזכורני שאמר שצריך ליתן לבהמתו לאכול ביוהכ"פ כל צורכה, דצריך לרחם על בהמתו כדי שמרחמין עליו. [וזה הסדר אמר הגאון זצ"ל באושטריך], ובכן יה"ר מלפניך ה' אלהי' ואלהי אבותינו שתסלח לנו על כל חטאתינו ותמחול לנו על כל עונותינו, ותכפר לנו על כל פשעינו1 וכתבתי כי לא נמנעו ממני.. ע"ח ש"ל באונס וברצון וע"ח ש"ל באימוץ הלב ע"ח ש"ל בבלי דעת וע"ח ש"ל בבטוי שפתים ע"ח ש"ל בגלוי ובסתר וע"ח ש"ל בגלוי עריות ע"ח ש"ל בדבור פה וע"ח ש"ל בדעת ובמרמה ע"ח ש"ל בהונאת ריע וע"ח ש"ל בהרהור הלב ע"ח ש"ל בוידוי פה וע"ח ש"ל בועידת זנות ע"ח ש"ל בזדון ובשגגה וע"ח ש"ל בזלזול הורים ומורים ע"ח ש"ל בחוזק יד וע"ח ש"ל בחלול השם ע"ח ש"ל בטומאת שפתים וע"ח ש"ל בטפשות פה ע"ח ש"ל ביצר הרע וע"ח ש"ל ביודעים ובלא יודעים ועל כלם אלוה סליחות סלח לנו מחל לנו כפר לנו ע"ח ש"ל בכחש ובכזב וע"ח ש"ל בכפת שוחד ע"ח ש"ל בלצון וע"ח ש"ל בלשון הרע ע"ח ש"ל במאכל ובמשתה וע"ח ש"ל במשא ובמתן ע"ח ש"ל בנשך ובתרבית וע"ח ש"ל בנטית גרון ע"ח ש"ל בסיקור עין וע"ח ש"ל בשיח שפתותינו ע"ח ש"ל בעינים רמות וע"ח ש"ל בעזות מצח ועל כלם וכו' ע"ח ש"ל בפלילות וע"ח ש"ל בפריקת עול ע"ח ש"ל בצדיית רע וע"ח ש"ל בצרות עין ע"ח ש"ל בקלות ראש וע"ח ש"ל בקשיות עורף ע"ח ש"ל ברכילות וע"ח ש"ל בריצת רגלים להרע ע"ח ש"ל בשבועת שוא וע"ח ש"ל בשנאת חנם ע"ח ש"ל בתשומת יד וע"ח ש"ל בתמהון לבב ועל כלם וכו'

הסבר על זכויות יוצרים

לקט יושר
רשיון: Public Domain
מקור: www.nli.org.il

מצווה לשתף את האתר בכל צורה אפשרית! © תשפ"ד כל הזכויות שמורות לבעלי התכנים – במידה ומצאתם הפרה בזכויות היוצרים שלכם, נא לפנות אלינו באופן מיידי במייל [email protected] האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לעשות נחת רוח ליצרנו ולעשות רצון בוראנו, לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו. בפרט לעילוי נשמת משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם ומחבר הזוהר הקדוש, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, אדוננו מורנו ורבנו ראש בני ישראל רבנו רבי נחמן בן פייגא זיע"א אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך מחבר ספר תהילים הקדוש וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת. ולתיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם בפרט בעיות רוחניות.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן