רק תורה – אפיקי אליהו על התורה

דף הבית ספרי קודש אונליין ספר אפיקי אליהו על התורה רק תורה – אפיקי אליהו על התורה
תוכן עניינים הצג

——–

א. דבר אל אהרן ואמרת אליו בהעלתך את הנרת אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות (ח.ב)

פירש רש"י – מכאן שמעלה היתה לפני המנורה, שעליה הכהן עומד ומטיב.

ויש להבין, מה העניין בעשיית המעלה לפני המנורה, שעליה הכהן עומד ומטיב. מדוע אינו מדליק על הקרקע ללא העלייה במעלה?

ב. אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות (ח.ב)

פירש רש"י – אל מול נר אמצעי שאינו בקנים, אלא בגוף של מנורה.

ויל"ע, מדוע היה הכרח שכל הנרות אשר בכל צד ייטו לכיוון הנר האמצעי דווקא?

ג. אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות (ח.ב)

יש לדקדק, מדוע אמרה התורה כי אל מול פני המנורה יאירו "שבעת הנרות", הרי רק שישה נרות נוטים אל מול פני המנורה [ג' מכל צד] ולא שבעה?

ד. ויעש כן אהרן אל מול פני המנורה העלה נרתיה כאשר צוה ה' את משה (ח.ג)

פירש רש"י – להגיד שבחו של אהרן שלא שינה.

וצ"ב, מהי המעלה הכ"כ גדולה, שאהרן הכהן הגדול לא שינה, שהדגישה זאת התורה במיוחד?

ה. וזה מעשה המנורה מקשה זהב עד ירכה עד פרחה מקשה היא וכו' (ח.ד)

יש להבין, מדוע נעשתה המנורה "מקשה זהב"- ולא אברים אברים?

ו. כן עשה את המנורה (ח.ד)

פירש רש"י – על ידי הקדוש ברוך הוא נעשית מאליה.

וצריך להבין, מדוע נעשתה המנורה (מקשה זהב) בדרך נס ע"י הקב"ה בעצמו, ולא ע"י משה בסיוע הקב"ה אותו?

ז. וזה מעשה המנורה וכו' (ח.ד)

מצינו (בפר' תצוה), כי את המנורה חייבים להדליק בשמן זית זך דווקא.

ויש להבין, מדוע שמן אשר אינו שמן זית זך, פסול להדלקת המנורה?

ח. על פי ה' יסעו בני ישראל ועל פי ה' יחנו וכו' (ט.יח)

יש לבאר כוונת הפסוק! דמדוע כפל לומר "על פי ה'" תרי זימני?

{כל הקושיות מתורצות ביסוד אחד}

יבואר ע"פ יסודו של הגר"ח שמואלביץ זצ"ל בספרו שיחות מוסר (מאמר צב) בעניין הפסק והיסח הדעת מתורה. וז"ל – למד במסילת ישרים (פכ"ה) שהיסח הדעת הוא המפסיד הגדול של קנית היראה, שאינה נלמדת אלא ע"י הקריאה הבלתי נפסקת. ועל כן נצטוה המלך שיקרא בספר התורה כל ימי חייו בלא היסח הדעת כלל וכו'.

וזהו האסון שלנו, על מה ולמה אין אנו מגיעים למדרגות גדולות, אף אלה העוסקים בלמוד התורה הק' תמיד, כי היסח הדעת הוא בעוכרנו, ומן הצורך להתחיל כל פעם מחדש, ונמצא שאנו עומדים תמיד בהתחלה.

נמצא אם כן, שדברים אלו כגאוה וכעס, הרי הם הפסק והיסח הדעת לחכמת התורה ולנבואה, ואחרי כן צריך להתחיל הכל מחדש, ואם במשה רבינו והלל הזקן "חכמתו מסתלקת", מה נענה אנן יתמי דיתמי.

וכבר המשילו את הענין של "הפסק" למי שמבשל מיחם של מים על האש, שאם רצונו שיתבשלו המים, עליו להניח את המיחם על האש עד שירתחו המים, אבל אם יפסיק באמצע ויסלקנו מע"ג האש, יתקררו המים, ואפילו אם יחזור ויעשה כן אלף פעמים לא ירתחו, וישארו כמו שהיו. עכ"ל.

א"כ מבואר – כי בכדי שיזכה האדם בתורה, חייב הוא להיות שקוע כל כולו בלימוד התורה, ללא היסח הדעת של ביטול תורה, או מידות ומעשים רעים המעכבים את הזכייה בתורה.

{לפ"ז כל הקושיות מתורצות}

הקושיות א', ב', ג', ה', ו' וז' מתורצות – עניין המנורה בא ללמדנו, כי בכדי לזכות להדליק את המנורה, ולהאיר באור התורה – חייב האדם להיות בבחינת "מנורה".

ראשית, הבא להדליקה חייב ל"בהעלותך"- לעלות ולעמוד על מעלה המיוחדת לפני המנורה, כל כולו לעמוד במקום תורה-טהרה, רק כך אפשר לזכות בתורה.

אף הנרות – כל "שבעת" הנרות מוכרחים לנטות "אל מול פני המנורה"- כל הנרות דולקים לכיוון אחד – כלפי מעלה. לא משבעה כיוונים, אלא מכיוון אחד בלבד – תורה ללא היסח הדעת.

אף מעשה המנורה "מקשה" אחת היא – שנעשה ע"י הקב"ה בעצמו. ללמדנו, עד כמה מחוייבת התורה להיות זהב טהור לגמרי, מעשה הקב"ה – ללא עירוב של מעשי ידיים גשמיות (כביכול)- מקשה אחת, אשר כל כולה זהב טהור – לימוד תורה נקי מכל מידות ומעשים רעים.

אף את הדלקת הנרות חובה להדליק משמן זית זך ונקי – ללא שום שמרים – מעשים גשמיים שאינם נקיים. תורה נקייה וקדושה – רק כך אפשר לזכות בתורה.

לפ"ז גם הקושיא הרביעית מתורצת – שיבחה התורה את אהרון שלא שינה – דהיינו, שלא היה שום היסח הדעת מתורתו – תורה שלימה ונקייה, ללא שינוי מן המקור הטהור והזך, זהו שיבחו של אהרון "שלא שינה"- כפי שמעשה המנורה מלמדנו זאת.

ולפ"ז גם הקושיא השמינית מתורצת – רצתה התורה לרמז לנו, כי בכל דרך חייו של האדם, אף במסעות ובחינות החיים, יזכור תמיד כי "על פי ה'" יחנו, "ועל פי ה' יסעו"- הכל "על פי ה'"- מונח בלימוד התורה ללא שום היסח הדעת ממנה – תורה שלימה וטהורה, רק כך אפשר לזכות בתורה.

——–

לעילוי נשמת ולזכות כל עם ישראל החיים והמתים

לזכות הרב המחבר

האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו.

בפרט לזכות נשמות משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, רבנו נחמן בן פייגא אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת.

ותיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם.

בס"ד – כל הזכויות שמורות (c) ל הרב אליהו יוחאי אלקיים שליט"א
אפיקי אליהו על התורה

פירושים חידושים וביאורים על דרך המוסר והדרש, תוך ביאור כולם ביסוד אחד
זכני השי"ת בטובו ובחסדו
הצב"י אליהו יוחאי אלקיים
פעיה"ק יבנה תובב"א – שנת תשע"ב לפי רישיון  Creative Commons-CC-2.5

דילוג לתוכן