מה תפקידנו בראש השנה – תפארת ישראל

תוכן עניינים הצג

——–

מובא בזהר הקדוש (ח"ב ל"ב) "אתם נצבים היום" הכונה לראש השנה יום בו נצבים כלם לפני ה', וכנאמר במשנה: בראש השנה כלן עוברין לפניו כבני מרון, שנאמר: "היצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם".

במשנה ראש השנה מכנה חג זה בשם יום טוב – "יום טוב של ראש השנה שחל להיות בשבת", וכן להלכה נחשב יום זה כיום טוב לכל דבר – מסתפרין ומכבסים לכבודו, אין מתענין ואין מתודין בו.

ועל ראש השנה דרשו בגמרא את הפסוק: "אכלו משמנים ושתו ממתקים כי קדוש היום לאדנינו ואל תעצבו כי חדות ה' מעזכם" (נחמיה ח, י)

אלא, שמאידך רואים אנו במשנה ראש השנה, שהוא יום דין: בראש השנה כלם עוברים לפניו כבני מרון, שנאמר: "היצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם", הרי שביום זה נפקדים כל בני האדם לחיים ולמות. ובגמרא ראש השנה: "שלשה ספרים נפתחים בראש השנה: ספר צדיקים, בינוניים, ורשעים. צדיקים נכתבים לאלתר לחיים, בינוניים תלויים ועומדים, רשעים וכ ו ' ".

אם כן, קשה להחליט כיצד תהא ההנהגה מצדנו ביום זה, מצד אחד "אכלו משמנים ושתו ממתקים… ואל תעצבו כי חדות ה' היא מעזכם", ומאידך "ספרי חיים וספרי מתים פתוחים לפניו", ומה יש סבה יותר מזה להעצב ולדאג?

ועוד יש להבין, למה בעצם נתן לנו יום טוב של ראש השנה, שהרי בשלמא יום טוב של סכות זכר לענני כבוד שפרש הקדוש-ברוך-הוא על ישראל בצאתם ממצרים, חג הפסח – זכר למצות ומרורים ולנסי יציאת מצרים, שבועות – קבלת התורה, וכמו כן יום כפור – "כי ביום הזה יכפר עליכם", לכל חג ישנה משמעות ברורה על ארוע שארע בימים ההם, ולכן לזמן ההוא חוגגים אנו זכר לאותו ארוע, להתבונן במה שארע להודות ולהלל להקדוש-ברוך-הוא על נסיו ונפלאותיו עמנו, אולם יום טוב של ראש השנה הרי שהוא יום טוב שלא ארע בו כלום, ולא מפרש לנו בתורה ובחז"ל במה עלינו להתבונן בחג זה, ובפרט על מה יש לשמח בו.

——–

לעילוי נשמת ולזכות כל עם ישראל החיים והמתים

לזכות הרב המחבר

האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו.

בפרט לזכות נשמות משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, רבנו נחמן בן פייגא אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת.

ותיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם.

בס"ד – כל הזכויות שמורות (c) ל הרב יעקב ישראל לוגאסי שליט"א
תפארת ישראל

הרב יעקב ישראל לוגאסי שליט"א לפי רישיון  Creative Commons-CC-2.5

דילוג לתוכן