יג. על תפילה צריך להתאמן

דף הבית ספרי קודש אונליין ספר בים דרך - דברים יג. על תפילה צריך להתאמן
תוכן עניינים הצג

——–

ועל תפילה צריך האדם להיות אומן ומתורגל כחייל על נשקו, ושכן נמשלה התפילה לנשק, בפסוק: "אשר לקחתי מיד האמורי בחרבי ובקשתי" (בראשית מח, כב), אומר התרגום: בצלותי ובעותי, חייב אדם לתרגל עצמו להיות אומן בנשק התפילה ולהרגיש חיבור להקב"ה, דהיינו להרגיש קשר אדוק עם הכל יכול, שכן תפילה עניינה חיבור, וכנאמר: "נפתולי אלקים נפתלתי", ופירש"י שם: "נתחברתי" (בראשית ל, ח,). חובת כל יהודי להרגיש את אבהותו של הקב"ה עליו, – כרחם אב על בנים, אוי לבנים שגלו מעל שולחן אביהם, להרגיש יתמות ומסכנות בזמן שהאב חי, רואה, משגיח ושומע, זהו גם טפשות וגם חוצפה, כשאדם מורגל בשיחה בינו לבין קונו על כל בעיה ובעיה שיש לו, ומרגיש יש למי לפנות יש למי לדבר, זהו אדם מאושר.

וגם החוטא צריך להבין, כאשר לאחר חטאו משתמט הוא ביאושו מלהתפלל לה', הרי שבכאן מוסיף רשעה על רשעתו, שהרי בן שחטא לאביו והמרה את פיו, הלא באם יחליט להתנכר ולהתכחש למציאותו של אביו, יוסיף פשע על פשעיו בזה, ולכך טעות היא לחשוב דמאחר ובעל עבירה אני – אין לי זכות להתפלל יותר, הלא בכך יידחה האדם ביותר מכל תקווה וסיכוי לתיקון.

ובזה פירשנו מאמר חז"ל (שבת לב, א,): לעולם יתפלל אדם קודם שיחלה, שאם יחלה אומרים לו: הבא זכות והיפטר. בפשטות הדברים הכוונה שבנקל לבטל גזירה קודם גזר דין -קודם שחלה, אולם לאחר גזר דין כבר קשה לבטלו וצריך זכויות של ממש כדי להינצל, וכאילו מובן מכאן שאחר גזר דין לא מועילה תפילה וצריך דוקא זכויות.

אולם אפשר לומר בזה ביאור נוסף ואמיתי, לעולם יתפלל אדם קודם שחלה, דהיינו שיהא מורגל בנשק הנקרא התפילה, כי אז כשיחלה ותפגע בו מידת הדין, ימצא נשקו עמו בפעולה להתמודד בתפילה, כי בודאי מועילה תפילה לחולה גם לאחר גזר דין, כמובא בגמ' דלעולם התפילה יפה בין קודם גז"ד בין אחר גז"ד, אלא שאם לא התפלל קודם שחלה ולא הרגיל עצמו בנשק זה, לא יוכל להתפלל אחר שחלה, כי אז כבר מוקף הוא ביסורים, ונשקו בל עמו, והנשאר לו במילא הוא רק להשתמש בזכויותיו.

——–

לעילוי נשמת ולזכות כל עם ישראל החיים והמתים

האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו.

בפרט לזכות נשמות משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, רבנו נחמן בן פייגא אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת.

ותיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם.

בים דרך – בראשית

אמונה ובטחון
הרה"ג יעקב ישראל לוגאסי שליט"א

לפי רישיון  Creative Commons-CC-2.5

דילוג לתוכן