יב. "אכתי עבדי דאחשורוש אנן"

דף הבית ספרי קודש אונליין ספר בים דרך - שמות יב. "אכתי עבדי דאחשורוש אנן"
תוכן עניינים הצג

——–

ואפשר דזהו כוונת הגמרא במגילה י"ד ע"ב, בדברי רבא דמה טעם אין אומרים הלל בפורים משום דבהלל אמרינן "הללו עבדי ה"', ואילו אנן אכתי עבדי אחשורוש אנן, כלומר אנו עבדי ה' ולא עבדי פרעה, דמפרעה נגאלנו, לכן אומרים הלל בפסח, אולם עדיין אנו עבדי אחשורוש, והוא תימה מה הכוונה בזה שנגאלנו מעבדות פרעה ולא מעבדות אחשורוש?

אלא הכוונה היא כך, כיון שאנו בעידן הסתר פנים והניסים עטופים בהסוואה של סיבות ומקרים, הרי שאנו עדיין עבדים ומשועבדים למראה עינינו, וטרם נגאלנו משעבוד זה לראות דבעצם אין עוד מלבדו, וכל הסיבות אינם אלא מבלתו יתברך.

דאמנם לגבי הניסים המפורסמים נגאלה דעתנו ואינה משועבדת להטמטם לטשטשם, וכמו שנתטפש פרעה להכביד לבו בניסים המפורסמים של מצרים ולהכחיש ניסי ה' הגלויים ממש, שהרי מי טפש שיתלה את נס יציאת מצרים במקרה ובטבע, והלא המכות וקריעת ים סוף מפורסמים הם בתורה ובעולם, הרי זו טפשות להכחיש ניסים מפורסמים כאלו, אולם עדיין עבדי אחשורוש אנן, עדיין אנו בגלות הדעת לגבי ניסים כדוגמת ניסי אחשורוש שמלובשים המה בצירוף מקרים בניסים יום יומיים, כגון, עצם קיום כבשה בין שבעים זאבים, שקמים להם טפשים – שיותר מתאים לקרוא להם טפשים מאשר אפיקורסים – ומכחישים את סוד קיומינו שהוא מכח גדול הרועה שמצילנו, ולקום ולתלות את קיומנו בנשק ובכח.

וכמו כן עדיין אנו בגלות מלתלות את פרנסתנו ובריאותנו רק בבורא מבלי להתייחס להשתדלות, ועדיין אנו בגלות מלראות את כל מאורעותינו אך ורק כתוצאה מגזירת שמים, וזהו אכתי עבדי דאחשורוש אנן, דהיינו כמו שעדיין יש למתעקש והכופר לבוא ולומר שהצלת עם ישראל נעשתה על ידי אחשורוש שהשתכנע לדברי אסתר להפר עצת המן וכדומה, כן הוא בייתר הניסים הטבעיים, ולבלבול זה עדיין הננו עבדים, שלדאבוננו רבים מאתנו עדיין בגלות זו, לשפוט לפי מראה עיניהם ולטעות במה שהעין מטעה אותם, מה שאין כן בניסים המפורסמים כניסי מצרים "עבדי ה' אנן" – ידעינן שפיר לייחס את הניסים שארעו בהם לה' בלבד, הילכך אין אנו יכולים לומר הלל על ניסים המלובשים בטבע כנס פורים, אחר שאין לנו את שלימות ההכרה באופן המספיק כמו בניסים הגלויים, אולם הכרה שלמה בניסים הנסתרים תהא לנו רק לעתיד, ואז נוכל לומר הלל גם על ההנהגה הניסית המלובשת בטבע.

ולכן כאמור, כדי לחדד לנו את האמונה גם בניסים בדרך הטבע והמקרה, השאירו לנו חז"ל שיהא ההלל מתוך המגילה דוקא ולא באמירת הלל ככל החגים, והוא כדי לצאת "מעבדות אחשורוש", היינו לצאת לחירות מגלות הטבע המטשטש הניסים שזו עבדות שעדיין אנו בה, וזאת בכך שנקרא את המגילה בלבד בדרך סיפור מקרים, ונעקרם מאמונת המקרה לאמונת ההשגחה, ונשמח ונעלוז בהם על הצלתנו ופדות נפשנו כמו ששמחים אנו בניסים המפורסמים.

——–

לעילוי נשמת ולזכות כל עם ישראל החיים והמתים

האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו.

בפרט לזכות נשמות משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, רבנו נחמן בן פייגא אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת.

ותיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם.

בים דרך – בראשית

אמונה ובטחון
הרה"ג יעקב ישראל לוגאסי שליט"א

לפי רישיון  Creative Commons-CC-2.5

דילוג לתוכן