באר מים חיים, בראשית י״ד:א׳

א

ויהי בימי אמרפל וגו'. חז"ל אמרו (בעירובין נ"ג. ותנחומא פרשה זו ו') זה נמרוד ולמה נקרא שמו אמרפל על שאמר לאברהם פול לתוך כבשן האש וכו' ונראה שכיוונו בזה מה שלכאורה יתמה הלא כפי הנראה היה כדרלעומר מלך עילם הוא הגדול באותן הימים כמאמר הכתוב אחר כך בא כדרלעומר והמלכים אשר אתו שהם היו טפילין אליו והיה ראוי ליחס הימים אליו כי בכל מקום מתיחסין הימים אל גדול הדור בעת ההוא הן בישראל והן באומות העולם כמו ויהי בימי אחשורוש וכדומה, ולזה אמר שאמרפל הוא נמרוד ונמרוד ידוע בגדולתו הוא החל להיות גבור בארץ ולכן אף שאפשר אחר כך נתגבר כדרלעומר ונעשה הוא טפל אליו מכל מקום כיון שהוא היה ראש וראשון במלחמות ומלכות הארץ (לעיל י', ט') כנאמר כנמרוד גבור ציד וגו' ותהי ראשית ממלכתו וגו' והשעה עמדה לו שעד אותו האיש לא היתה מלוכה בארץ כלל, על כן נאה ליחס הימים אליו כי הוא הגדול והחשוב שבכולן. ואמנם הזכירו הכתוב כאן בלשון אמרפל ולא נמרוד כשמו מאז, להגיד כי לא כיוון בלקיחתו את לוט כי אם להזדקק לאברהם כמאמר חז"ל (בראשית רבה מ"ב, ג') וכשם שאמר לאברהם פול אז באותן הימים כן גם עתה רדף אחריו לאבדו ח"ו, ואכן כי עתה נטל את שלו מתחת ידו גם על הפלתו לאברהם באור כשדים.

ב

גם יאמר ויהי בימי וגו'. כי אמרו חז"ל (בראשית רבה מ"ב, א') ר' יהושע דסכנין בשם ר' לוי פתח חרב פתחו רשעים וגו' חרבם תבוא בלבם וגו' (תהלים ל"ז, י"ג) מעשה בר' אליעזר בן הורקנוס וכו' עד חרב פתחו רשעים זה אמרפל וחבריו, להפיל עני ואביון, זה לוט, לטבוח ישרי דרך, זה אברהם וכו', חרבם תבוא בלבם ויחלק עליהם לילה וכו' עד כאן. ובתנחומא פרשה זו מסיים בזה עד שלא בא אמרפל וחבריו לא היה חרב בעולם באו ופתחו בחרב וכו'. כי היה קשה הלשון מה שאמר חרב פתחו רשעים ואמר שהם פתחו החרב בעולם. ולדעת המדרש הנזכר שלא סיים זאת, נראה שכך פירש הכתוב חרב פתחו רשעים. כי אמרו חז"ל (בזוה"ק ע"ז:) שהיו האומות העולם אומרים אין אש שולט בזרעו של תרח וכו' עד כאן. והנה אמרפל הזה הוא נמרוד כאומרם ז"ל שאמר לאברהם פול לכבשן האש וכאשר ראה שלא נעשתה עצתו ולא שלטה בו האש אז אמר אפשר אין אש שולט בזרע תרח ופתח בחרב נגדו אולי יוכל נכה בו אבל בור כרה ויחפרהו ויפול בשחת יפעל כי חרבם תבוא בלבם שהיה אברהם זורק עפר ונעשו חרבות חרב פיפיות להחליש עם רב וגבורים כאלו כנאמר בדבריהם ז"ל (סנהדרין קח: ובבראשית רבה מ"ג, ג').

הסבר על זכויות יוצרים

באר מים חיים
מקור: www.nli.org.il

מצווה לשתף את האתר בכל צורה אפשרית! © תשפ"ד כל הזכויות שמורות לבעלי התכנים – במידה ומצאתם הפרה בזכויות היוצרים שלכם, נא לפנות אלינו באופן מיידי במייל [email protected] האתר כולו מוקדש לעילוי לנשמת ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולזכות כל אחד ואחד מעם ישראל החיים והמתים ולרפואת כל חולי עם ישראל בנפש בגוף ובנשמה. לעשות נחת רוח ליצרנו ולעשות רצון בוראנו, לייחדא קודשא בריך הוא ושכינתא על ידי ההוא טמיר ונעלם בשם כל ישראל, לעשות נחת להשם יתברך ולהמשיך רחמים וחסדים על כל העולם, לבירור עץ הדעת טוב ורע ולתיקון הדעת של כל בר ישראל, ולקרב את ביאת מלך המשיח צדקנו. בפרט לעילוי נשמת משה בן יוכבד רבנו עליו השלום רבן של כל ישראל, רבי שמעון בן יוחאי מגלה תורת הנסתר בעולם ומחבר הזוהר הקדוש, רבי יצחק לוריא אשכנזי בן שלמה עטרת ראשינו, רבי ישראל הבעל שם טוב בן אליעזר מגלה תורת החסידות בעולם, אדוננו מורנו ורבנו ראש בני ישראל רבנו רבי נחמן בן פייגא זיע"א אור האורות, רבי חיים בן יוסף ויטאל תלמיד רבנו האר"י, וכל הצדיקים והחסידים, הצדיקות והחסידות, האבות הקדושים והאמהות הקדושות, דוד המלך מחבר ספר תהילים הקדוש וכל יוצאי חלציו וכל אחד ואחד מישראל בכל מקום שהוא חי או מת. ולתיקון של כל ישראל החיים והמתים, ולפדיון של כל ישראל החיים והמתים מכל דין וייסורים שיש עליהם בפרט בעיות רוחניות.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן